BRUSSEL - 15 juli, de dag dat er een akkoord over de staatshervorming en het socio-economische beleid moet zijn, nadert met rasse schreden. Of er tegen dan resultaat op de plank zal liggen, zal moeten blijken. Toch willen de Vlaamse meerderheidspartijen het voorlopig niet over een plan B hebben, zo bleek zondag tijdens De Zevende Dag op Eén.

'Als je nu met een plan B wil werken, ben je niet meer gemotiveerd om op 15 juli succes te boeken', zei Open VLD-voorzitter Bart Somers. 'Welk plan B ook is voor de mensen in ons land een slechte zaak. Vervroegde verkiezingen, een andere formule proberen, het zal het immobilisme bestendigen. We moeten eruit geraken en we moeten dat samen doen met deze regering.' Open VLD zal constructieve en realistische voorstellen op tafel leggen, aldus de partijvoorzitter.

Ook CD&V gaat voor een oplossing, zei CD&V-voorzitter Thyssen. 'Ik denk niet dat er een plan B is. Ik ben ervan overtuigd dat Yves Leterme gaat om te doen wat afgesproken is. CD&V heeft heel wat pakken voorstellen klaar om te onderhandelen.' Thyssen zegt blij te zijn dat Groen! mee wil 'hun nek uitsteken' voor de communautaire onderhandelingen en betreurt dat SP.A op dat vlak voorlopig aan de kant blijft staan.