BRUSSEL - De Vlaamse meerderheidspartijen CD&V en Open VLD vinden het belangrijk dat er verder onderhandeld wordt met Electrabel over een bijdrage van 250 miljoen euro aan de federale begroting. Dat bedrag innen via een taks, zoals PS-minister van Energie Paul Magnette suggereerde, verwerpen de partijen, die brede onderhandelingen willen over het energiebeleid. Dat bleek zondag in De Zevende Dag.

Magnette kondigde maandag aan dat hij met Electrabel tot een overeenkomst was gekomen over een bijdrage van 250 miljoen euro aan de begroting. Electrabel zelf ontkende echter dat er zo'n akkoord was, waarop een boze Magnette zei dat hij het bedrag dan maar via een taks zou binnenhalen.

Dat zien Open VLD en CD&V niet zitten. Open VLD-voorzitter Bart Somers pleitte nogmaals voor 'een brede en goede onderhandeling', waarbij er over gewaakt wordt dat Electrabel die 250 miljoen euro niet doorrekent aan de klanten. 'Er zijn wel degelijk technieken om dat mogelijk te maken', meent hij. Belangrijker is volgens Somers werk te maken van meer concurrentie op de energiemarkt.

Premier Yves Leterme heeft de onderhandelingen nu naar zich toe getrokken. Voor CD&V is het belangrijk dat er de draad van de dialoog opgepakt is. 'Er moet heel veel geregeld worden, de energiemarkt is belangrijk op milieuvlak, bevoorradingsvlak, prijzen voor de consumenten. Je kan meer bereiken in dialoog', zei CD&V-voorzitter Thyssen.

De CD&V-voorzitster had wel kritiek op de communicatie van Magnette. 'Ik kader dat een beetje in de nieuwe politieke cultuur die in het post-Dehaene tijdperk is ontstaan om snel te communiceren, om te voorkomen dat iemand anders met de blijde boodschap wegloopt. Magnette heeft zijn best gedaan om de eerste te zijn en heeft waarschijnlijk iets te vroeg gecommuniceerd', zei Thyssen.

De oppositie hekelde eerder deze week al de Electrabel-saga en herhaalde die kritiek zondag. Dat de regering de 250 miljoen euro al in de begroting gezet heeft, plaats Electrabel in een riante onderhandelingspositie, zei SP.A-voorzitter Caroline Gennez. 'Ze hebben ons nodig voor hun begroting, denken ze bij Electrabel.' Gennez herhaalde het SP.A-pleidooi voor een taks op afgeschreven kerncentrales.

Mieke Vogels (Groen!) vindt het erg de regering 'in verspreide slagorde en op een klungelachtige manier' omgaat met een 'onethisch bedrijf' als Electrabel.