Beklimming Ventoux stilgelegd door noodweer
Foto: belga
BRUSSEL - De jaarlijkse beklimming van de Mont Ventoux, georganiseerd door Sporta, is zaterdag stilgelegd door een noodweer. Een 60-tal van de 2.000 deelnemers moest geëvacueerd worden, bevestigde Bart Vandegaer van Sporta zondag aan Belga.

Voor de vierde keer organiseerde Sporta haar campagne Ventourist/Ventousiast, een actie om meer Vlamingen aan het sporten te krijgen. Normaal gezien zouden zaterdag 2.000 Vlamingen de reus van de Provence beklimmen. Onder han ook een reeks bekende Vlamingen zoals Annick Ruyts, Annemie Struyf, Hilde Claes, Geert Bourgeois en Yves Vanderhaeghe

Maar zaterdagavond omstreeks 17.30 uur brak een zwaar onweer los boven de Ventoux. 'Dat onweer was zo hevig dat we de veiligheid van de deelnemers niet meer konden garanderen en daarom werd het evenement stilgelegd', legt Bart Vandegaer van Sporta uit. Een zestigtal mensen werden geëvacueerd.

Organisator Sporta blijft volgens Vandegaer achter met een wrang gevoel. 'Er kruipt heel wat voorbereiding is zo'n evenement en we zijn er natuurlijk al maanden mee bezig. Maar het is beter dat iedereen veilig is, dan dat er ongevallen en valpartijen gebeuren.'

De meeste deelnemers hadden hun beklimming al afgerond voor het onweer losbarstte. Ook de meefietsende BV's hadden de top al bereikt.

In totaal werden 3.155 beklimmingen geteld. Sommige deelnemers beklimmen de berg namelijk meer dan één keer. Twee deelnemers reden vijf keer naar boven. Zij gingen voor een recordaantal van 11 beklimmingen, maar moesten die ambitie opbergen door het slechte weer.

Vankrunkeslven snelste BV

De gemiddelde klimtijd bedroeg 2 uur 49 minuten. Van de bekende deelnemers reed Open Vld'er Patrik Vankrunkelsven de snelste tijd (1 uur 51 minuten). Bovendien slaagde Vankrunkelsven erin de berg drie keer te beklimmen, één keer vanuit elke starplaats. Ook ex-voetballer Yves Vanderhaeghe bleef onder de 2 uur. Minister Bert Anciaux deed twee beklimmingen (2 uur 7 minuten en 3 uur 17 minuten) Zijn N-VA-collega Geert Bourgeois deed 2 uur 45 minuten over zijn beklimming.