Tom Boonen zet kers op de taart
Foto: belga
Tom Boonen heeft de slotrit in de Ronde van België gewonnen. Boonen toonde zich in de 185 km lange rit van Buggenhout naar Putte in een massasprint sneller dan Jurgen Roelandts (Silence-Lotto) en de Nederlander Kenny Van Hummel (Skil-Shimano). De eindzege van Belgisch kampioen Stijn Devolder kwam niet meer in het gedrang. Een dubbelslag dus voor Quick Step.
Welgeteld 37 jaar na Eddy Merckx heeft met Stijn Devolder nog eens een nationale kampioen deze Ronde van Belgie gewonnen. Greg Van Avermaet werd tweede en de Rus Serguei Ivanov eigende zich de derde plaats in het algemeen klassement toe.

Opschudding vrij vroeg in de koers wanneer Leif Hoste ten val kwam aan een wegversmalling. De Silence-Lottorenner werd afgevoerd naar het ziekenhuis van Asse waar enkele kneuzingen aan zijn rechterbeen werden vastgesteld. Na goed 31 kilometer wedstrijd kregen we een uitval van vijf renners. Dat waren Geert Omloop, Niko Eeckhout, Sven Nys, Kenny Lisabeth en de Fransman Herve Duclos-Lassalle. Zij boekten tot maximaal 5:28 voorsprong.

In de achtergrond kregen de renners van Quick Step de steun van Silence-Lotto en het Italiaanse Preti-Mangimi die met de Rus Boris Shpilevsky al een etappe wonnen in de Ronde van Belgie. De vijf leiders mochten de enige plaatselijke ronde van 17 kilometer aansnijden met een voorsprong van 51 seconden. Ook de mannen van Cycle-Collstrop staken nu een reikende hand uit waardoor op tien kilometer van de eindmeet de voorsprong van de leidersgroep slonk tot een halve minuut.

Met nog zeven kilometer te rijden versnelde vooraan Niko Eeckhout. Sven Nys bracht de rest weer bij. Het sein dan voor Kenny Lisabeth om ook eens zijn kans te gaan maar opnieuw Sven Nys counterde en bracht de kopgroep weer samen. Niko Eeckhout ging dan nog eens vol aan terwijl de rest gegrepen werd door het jagende peloton. Op vier kilometer van de streep aan de Mechelbaan was Eeckhout er ook aan voor de moeite en kregen we een hergroepering.

Een valpartij zorgde voor opschudding. Kenny Dehaes werd opgehouden en zag meteen zijn winstkansen verdwijnen. Stijn Devolder trok in de slotkilometer fors door en zette daarmee de Quick Steptrein op de rails. Gert Steegmans nam over en sloeg een kloof. De Limburger kon niet volhouden en werd in de rechte lijn voorbijgereden door een pak renners. Tom Boonen wrikte zich in de massasprint los en haalde het zonder al te veel problemen van Jurgen Roelandts.