Een laag overvliegend landend vliegtuig heeft zondagmorgen rond 08.30 uur volgens burgemeester Chris Taes (CD&V) in Erps-Kwerps een "mini-tornado" veroorzaakt. Door de turbulentie werden van een huis tientallen dakpannen losgerukt die ter pletter vielen op het terras waar de bewoners bij goed weer hun maaltijd gebruiken.
De bewoners hadden wegens eerdere ernstige incidenten het dak van het gebouw helemaal vernieuwd en de dakpannen vernageld op het dakgebinte.

Regelmatig zijn er huizen in deze deelgemeente van Kortenberg die schade oplopen door laag overvliegende vliegtuigen. In een mededeling klaagt Taes het feit aan dat ondanks herhaaldelijk aandringen bij de federale overheid en luchthavenuitbater BAC er nog steeds geen oplossing uitgewerkt is voor deze problematiek.

De Kortenbergse burgemeester eist vooreerst dat BAC haar verantwoordelijkheid opneemt voor de volledige schade. Momenteel beperkt de luchtuitbater haar interventie tot herstel van daken. "Slachtoffers worden vervolgens van het kastje naar de muur gestuurd", aldus Taes. Hij wijst erop dat de vorige minister van mobiliteit Yves Leterme enkele maanden terug een oplossing beloofde en hoopt dat diens opvolger Etienne Schouppe er effectief werk van maakt.

De Kortenbergse burgemeester hekelt tevens het feit dat BAC opmerkingen over het niet-respecten van aanvliegroutes door landende vliegtuigen niet ernstig neemt. Volgens de bewoners van het huis ging het ook zondagmorgen om een vliegtuig dat de normale vliegroute niet volgde en te laag vloog.

"Enkele maanden geleden antwoordde BAC nog dat bewoners maar het kenteken van het vliegtuig moesten noteren en klacht indienen bij FOD Mobiliteit. Echt belachtelijk", aldus Taes. Kortenberg dringt al geruime tijd aan dat BAC luchtvaartmaatschappijen in deze gevallen zou beboeten.