Indexering zorgverzekering niet voor meteen
Steven Vanackere Foto: rr
Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V) acht het weinig waarschijnlijk dat de de zorgverzekering op zeer korte termijn geïndexeerd wordt. Dat zegt hij in een reactie op het bericht over de gestegen dagprijzen in de rustoorden. Maar het debat over een automatische indexatie wordt iets voor de volgende Vlaamse regering, meent Vanackere.
Dat de inflatie ook een impact heeft op de prijzen van de rustoorden, ontkent Vanackere niet. Hij wijst er wel op dat een deel van de verklaring ligt in het feit dat de rusthuizen nu een aantal supplementen, zoals voor shampoo of zeep, niet langer afzonderlijk mogen aanrekenen, maar deze moeten opnemen in de basisfactuur. Dat is het gevolg van een beslissing van de Vlaamse regering.

De huidige Vlaamse regering heeft wel de uitkeringen voor zorgbehoevenden die thuiswonen opgetrokken. Vanaf volgende maand krijgen die 125 euro, evenveel als de rusthuisbewoners. "Bij elke begrotingscontrole zijn er misschien wel mogelijkheden. Maar er zijn in mijn sector zoveel vragen en noden dat ik niet zie hoe we dit deze legislatuur kunnen regelen", zegt Vanackere.

Seniorenbeweging Okra vindt dat de uitkeringen van de zorgverzekering aan de index aangepast moet worden, maar dat debat is volgens minister Vanackere voor de volgende Vlaamse regering, die er na juni 2009 moet komen. Eerst moet er immers duidelijkheid komen over waar het met de zorgverzekering naartoe moet. De sp.a wil immers dat de zorgverzekering omgebouwd wordt tot een maximumfactuur voor de zorg.