Brussels Airlines vliegt met één exploitatielicentie
De integratie van SN Brussels Airlines en Virgin Express in Brussels Airlines wordt dit weekend succesvol voltooid. Dat staat in een mededeling van Brussels Airlines die zondag werd verspreid.
Vanaf vandaag worden alle vliegoperaties onder één enkele exploitatielicentie (AOC) uitgevoerd en ook alle vliegend personeel geniet voortaan van dezelfde carrièrekansen.

Tot 31 mei werden de vluchten van Brussels Airlines door twee verschillende operationele luchtvaartbedrijven en door piloten met verschillende loon- en werkvoorwaarden uitgevoerd. Het ging om DAT dat de AVRO- en Airbus-operaties verzorgde en om Brussels Airlines Fly dat de B 737 toestellen vloog.

Dankzij succesvolle onderhandelingen met de sociale vertegenwoordigers en een goedkeuring door de Federale Overheidsdienst Mobiliteit kan Brussels Airlines vanaf vandaag/zondag nu onder één enkele ’Brussels Airlines exploitatielicentie (AOC Airline Operator Certificate) opereren.

De volledige integratie van het vroegere Virgin Express en SN Brussels Airlines in ’Brussels Airlines’ is dankzij de uitreiking van het Brussels Airlines AOC document een feit.

"De ganse pilotenpopulatie geniet voortaan van een attractiever carrièreplan. Zo kunnen de piloten die totnogtoe enkel carrière konden maken op Boeing 737 zich net als de AVRO-piloten voortaan ook kandidaat stellen voor functies als Airbuspiloot, piloten die met de AVRO vloot vliegen kunnen vanaf nu ook aanspraak maken op een seat in de B 737, enzovoort. Bij de integratie werd ook rekening gehouden met loosvoorwaarden en loonkosten, sociaal leven en productiviteit van het vliegend personeel", aldus de communiqué.

Het creëren van één enkele AOC was een zeer arbeidsintensieve opdracht, zo verluidt. De flight safety, quality, support, maintenance- en trainingdepartementen moesten samensmelten, de operationele procedures moesten herschreven worden en een nieuwe departementsorganisatie moest worden uitgetekend. Op het sociale vlak moest een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst onderhandeld en ondertekend worden.

Alle vluchtoperaties staan voortaan onder leiding van Captain Thibault Demoulin.

Brussels Airlines is de Belgische luchtvaartgroep die het grootste aanbod van vluchten van en naar de Europese hoofdstad Brussel aanbiedt. De 3.000 werknemers van de Brussels Airlines groep zorgen voor meer dan 300 dagelijkse vluchten naar 55 Europese luchthavens. Brussels Airlines verzorgt ook een long haul aanbod naar 14 Afrikaanse bestemmingen en biedt verder ook nog long haul vluchten naar Noord-Amerika, de Verenigde Arabische Emiraten, China en India aan.

De maatschappij Brussels Airlines werd op 7 november 2006 geboren dankzij het samengaan van de grootste Belgische full service luchtvaartmaatschappij SN Brussels Airlines en Virgin Express, de eerste low cost maatschappij die in Europa meer dan tien jaar geleden werd opgericht. De eerste vlucht van Brussels Airlines vond plaats op 25 maart 2007.