De Belgen hebben zondag op de WB-manche roeien in het Zwitserse Luzern sterk gepresteerd in de B-finales.
Annick De Decker opende de slotdag met de race om de zevende tot de twaalfde plaatsen in de Skiff. De Belgische kampioene, nieuwkomer in dit hoge gezelschap, kreeg als tegenstanders het trio Balmary (Frankrijk), Michalka (Polen) en Svensson (Zweden) - de nummers zeven, acht en negen van het WK 2007 - naast haar. De twee andere skiffeuses waren ook niet van de poes, met de Nederlandse Beukers (5e op het EK 2007) en de Britse Stiller (brons op het WK -23).

De Gentse RS-atlete nestelde zich van in de eerste meters op een vierde plaats. Halfweg zette ze met succes een aanval in op de Zweedse Svensson. De Decker kwam als derde door en ging ook de laatste 500m op die onverhoopte plaats in.

Svensson kwam dan sterk terug en sprintte zich naar de tweede plaats. De Decker reageerde fors, maar meer dan de Française Balmary bedreigen zat er niet meer in, zodat de Belgische toch knap vierde finishte. Ze werd zo de eerste niet-geselecteerde Olympische roeister.

Dit resultaat biedt nogal wat perspectieven voor de laatste Olympische kwalificatierace, waarin alle nog niet geselecteerde Europese skiffeuses het half juni in Poznan tegen elkaar mogen opnemen en waar nog drie tickets te winnen zijn.

In de dubbeltwee hebben de Belgen al olympisch startrecht door de elfde plaats die het duo Raes-Smulders op het WK 2007 in de wacht sleepte. Het BOIC opteerde echter voor een andere samenstelling en verlangt van het nieuwe duo Maeyens-Raes twee A-finales in evenveel WB-toernooien. In München werd die eerste A-finale een feit, zaterdag misten Mayens en Raes op één seconde na de tweede A-finale en dus de zekerheid omtrent hun Peking-deelname. In de B-finale moest het Brugs-Gents tweetal zich enkel gewonnen geven voor de Duitsers Nolte-misten, die op de eerste WB-regatta in München nog zilver wonnen. De Belgen lieten wel geen schijn van kans aan de Nederlanders Klem-Siegelaar, 7e op het WK -23, en de Wit-Russen Mihal-Shcharbachenia, de regerende wereldkampioenen -23.

Of die achtste plaats, waarmee Raes en Maeyens deze tweede WB-campagne afronden, nu voldoende is om straks ook nog in dubbeltweein in Poznan in de derde en laatste WB-regatta te starten, zal de olympische coach Josy Verdonckschoot de komende dagen snel moeten beslissen. Bij een negatief antwoord moet Tim Maeyens terug in zijn vertrouwde skiff en blijft het dan wel de vraag of België zal gebruik maken van zijn olympisch startrecht in dubbeltwee en wie die boot zal bemannen.

De Belgische delegatie vertrok met veel vragen naar Luzern, maar vond daar geen afdoend antwoord, sterker nog: ze keert er nu blijkbaar met nog meer terug.