De parlementsverkiezingen zondag in Macedonië zijn ontsierd door enkele schietpartijen. Het hoofdkwartier van de belangrijkste etnisch-Albanese partij in de hoofdstad Skopje werd beschoten. Er viel een gewonde, zei een partijwoordvoerster.
Partijleider Ali Ahmeti, een voormalige rebellenleider, was niet in het gebouw. Een woordvoerder van de kiescommissie zei dat enkele stembureaus in het dorp Aracinovo, in de buurt van Skopje, zijn gesloten na een schietpartij, waarbij ook een dode viel. De incidenten duiken vooral op in het noordwestelijke deel van Macedonië, waar overwegend Albanezen wonen.

Ook tijdens de verkiezingscampagne had geweld plaats. Het ging bijna uitsluitend om geweld tussen Albanezen, die ongeveer een kwart uitmaken van de bevolking van 2,1 miljoen. De strijd draait om wraak en de vraag wie de bevolkingsgroep leidt. Etnisch-Albanese rebellen streden in 2001 korte tijd tegen Macedonische regeringstroepen.

Zowat 1,7 miljoen Macedoniërs trekken zondag naar de stembus om een nieuw parlement te verkiezen. Verwacht wordt dat de regerende nationalistische coalitie VMRO-DPMNE de stembusslag zal winnen.

De Macedonische premier Nikola Gruevski riep in april vervroegde verkiezingen uit. Hij zag het als de enige uitweg uit de parlementaire crisis. Zijn partij VMRO loopt voorop in de peilingen, maar heeft onvoldoende voorsprong voor een absolute meerderheid.

Verwacht wordt dat de oppositie onder leiding van de sociaaldemocraten (SDSM) van Radmila Sekerinska een derde van de stemmen van de regeringscoalitie zullen inpikken.

De verkiezingen worden, net als eerdere stembusslagen, gezien als een test voor de politieke stabiliteit in Macedonië. Het land stond in 2001 nog op de rand van een burgeroorlog.

Het land is nog niet uitgenodigd om toe te treden tot de NAVO en ook het toetredingsproces tot de EU (Macedonië is sinds drie jaar kandidaat om toe te treden, nvdr) vordert moeizaam. Macedonië zit verwikkeld in een geschil met buurland Griekenland. De Grieken en Macedoniërs liggen in de clinch over de naam Macedonië. Veel Macedoniërs menen dat de toekomst van hun land afhangt van hun lidmaatschap van de NAVO en de EU.