De meerderheid van de Zwitsers heeft zondag het voorstel verworpen om de naturalisatievoorwaarden te verscherpen. Dat blijkt uit de eerste officiële resultaten van een referendum daarover. Het voorstel van het rechtsgezinde UDC/SVP voorzag dat buurtbewoners over elke procedure zouden kunnen stemmen, zonder dat de immigrant de kans had in beroep te gaan.

Op nationaal niveau zou 64 procent van de Zwitsers het voorstel verworpen hebben. De resultaten zijn iets nipter in het Duitstalige gedeelte van Zwitserland dan in het Franstalige gedeelte.

De UDC/SVP meent dat Zwitserland te soft is voor buitenlanders die zich willen naturaliseren en wil daarom dat burgers via geheime stemmingen kunnen beslissen over de naturalisatieprocedures zonder dat de aanvrager het recht heeft om tegen de uitslag in beroep te gaan.

Dat was vroeger al mogelijk, maar vijf jaar geleden werd die procedure door het Hooggerechtshof afgeschaft na een reeks controversiële beslissingen. Zo was er een gemeente waar steevast alle kandidaten uit de Balkan werden geweigerd.

Tegenstanders van de maatregel vrezen dat het stemmen over naturalisaties zal leiden tot discriminatie en tot meer weigeringen. De regering en de centrum-rechtse partij hadden de kiezers opgeroepen het voorstel te verwerpen. Zij vinden dat de beslissing moet genomen worden door een verkozen orgaan en dat er een mogelijkheid moet zijn om beroep in te dienen.