Als de Myanmarese junta zijn houding niet verandert tegenover de buitenlandse hulp zullen er nog slachtoffers vallen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Robert Gates zondag verklaard. Hij beschuldigt de Myanmarese junta van "criminele nalatigheid" in de aanpak van de gevolgen van cycloon Nargis.
Voor de tweede dag op rij is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken bijzonder scherp voor de Myanmerese overheid. Zaterdag nog zei hij dat er door de obstructies van de Myanmarese junta tienduizenden slachtoffers zijn gevallen.

"Het is duidelijk dat het regime ons niet zal toelaten onze hulp te bieden", voegde Gates er zondag nog aan toe. Volgens hem heeft de VS de Myanmarese regering "tot vijftien keer" gevraagd het licht op groen te zetten voor humanitaire hulp.

"Als het regime niet van houding verandert, zullen er nog slachtoffers vallen", aldus Gates. Volgens Gates maakt de VS zich op om vier schepen vol hulpgoederen voor de slachtoffers van de cycloon terug te roepen omdat ze toch geen toelating krijgen van de Myanmarese junta.