Democraten bereiken akkoord over 2 betwiste voorverkiezingen
De Amerikaanse Democratische Partij heeft zaterdag de twee staten Florida en Michigan gedeeltelijk gesanctioneerd. Beide staten hadden hun voorverkiezingen niet volgens het reglement gehouden.
De commissie heeft unaniem beslist om alle verkozen afgevaardigden van Florida te laten zetelen in de partijconventie van eind augustus. Maar elk heeft maar een halve stem. Ook voor Michigan worden de afgevaardigden herverdeeld volgens drie tegen anderhalf.

De beslissing is een tegenvaller voor Hillary Clinton in haar tweestrijd met Barack Obama. Clinton won de voorverkiezingen in Florida en Michigan, maar de uitslag telde niet.

Beide staten waren gestraft omdat ze de datum van de voorverkiezingen hadden verschoven. Dat was tegen de partijregels. De Democratische presidentskandidate, die bijna is uitgeteld, streed er afgelopen maanden fel voor dat alle 366 gedelegeerden uit de staten worden meegeteld.

Clinton zei dat vooraf Obama geen van de gedelegeerden uit Michigan mocht krijgen, omdat hij ervoor koos zijn naam niet op het stembiljet te laten zetten. Ze zei dat zij 73 gedelegeerden moest krijgen en dat de overige gedelegeerden aan niemand toebehoren.

Obama zei dat de gedelegeerden eerlijk verdeeld moesten worden. De commissie van de Democratische partij besloot dat Clinton 69 gedelegeerden krijgt en Obama 59 en dat elke gedelegeerde slechts een halve stem krijgt. De uitslag in Florida (105 voor Clinton en 67 voor Obama) werd gehandhaafd, maar ook die gedelegeerden krijgen slechts een halve stem.

Een adviseur van de voormalige first lady zei dat de reglementencommissie haar stemmen heeft "gekaapt". Een woordvoerder van Obama sprak echter van een "eerlijke oplossing".

Aanhangers van Clinton reageerden woedend en een van haar medewerkers, Harold Ickes, zei boos dat de voormalige first lady zich het recht voorbehoudt om in beroep te gaan.

Als ze dat werkelijk doet kan de strijd tussen Clinton en senator Barack Obama, die volgens velen op het punt staat om de Democratische nominatie in de wacht te slepen, nog voortduren tot de partijconventie in augustus. Dit scenario poogt de Democratische partij juist te voorkomen.

Obama komt momenteel 66 gedelegeerden tekort. Hij heeft er 2118 nodig. Met de drie laatste voorverkiezingen voor de boeg heeft hij de nominatie in zicht. Zondag hebben de voorverkiezingen in Puerto Rico plaats en dinsdag in South Dakota en Montana. Adviseurs van Clinton geven in privé-gesprekken toe dat Obama na de voorverkiezingen waarschijnlijk genoeg gedelegeerden achter zich heeft om de nominatie te claimen.