AEL geen privé-militie
Dyab Abou Jahjah en twee andere kopstukken van de AEL vormden geen privé-militie, oordeelt de Antwerpse raadkamer. Foto: rr
ANTWERPEN - De raadkamer in Antwerpen heeft Dyab Abou Jahjah, Ahmed Azzuz en Youssef Rahimi van de Arabisch Europese Liga (AEL) naar de correctionele rechtbank verwezen voor hun rol bij de rellen in Borgerhout na de moord op Mohamed Achrak in 2002. Het parket wilde hen ook voor de strafrechter brengen omdat ze in dezelfde periode als privé-militie de politie controleerden, maar daarvoor werden ze buiten vervolging gesteld. Dat zegt advocaat Kris Luyckx, die voor verschillende AEL-leden optreedt.
Op 26 november 2002 werd de 27-jarige Achrak doodgeschoten in de Schapenstraat door zijn 66-jarige overbuur die met zware psychische problemen kampte. Dezelfde avond kwamen in Borgerhout honderden allochtone jongeren op straat. Op en rond de Turnhoutsebaan gooiden ze autoruiten en etalages aan diggelen en bekogelden ze de politie. Ook de dagen daarna bleef het onrustig. Meer dan honderd relschoppers werden gearresteerd.

Volgens het parket waren Abou Jahjah, Azzuz, Rahimi en acht leden van de AEL de aanstokers van de oproer. De raadkamer besliste echter om enkel de drie kopstukken door te verwijzen naar de rechtbank. Zij zullen zich moeten verantwoorden voor een waslijst aan feiten: belemmering van het verkeer, weerspannigheid aan de politie, het vernielen van een twintigtal voertuigen en tal van winkeletalages, slagen en verwondingen aan agenten en burgers, bedreigingen en smaad.

Privé-militie

Het parket wilde de elf ook vervolgen voor het vormen van en het optreden als een privé-militie. De AEL organiseerde in november 2002 burgerpatrouilles in Antwerpen. De leden trokken in het zwart gekleed de straat op om te controleren of de politie zich wel correct gedroeg tegenover allochtonen. Ze deelden pamfletten uit met de boodschap ‘Slechte agenten: AEL houdt jullie in het oog’.

De raadkamer oordeelde echter dat er niet aan de wettelijke voorwaarden voldaan werd om van een privé-militie te spreken. ,,Het doel van de AEL was niet om de politie of het leger te vervangen, maar de burgers op hun rechten te wijzen en informatie in te winnen over eventuele incidenten bij politieoptredens’’, zegt Kris Luyckx. ,,De zwarte kleding die de leden tijdens de patrouilles droegen, kwam volgens de raadkamer niet in aanmerking als uniform. De AEL organiseerde ook geen oefeningen en was niet gewapend, wat voorwaarden zijn om van een privé-militie te spreken’’, aldus de advocaat. De elf werden buiten vervolging gesteld voor die tenlastelegging. Het parket kan wel nog beroep aantekenen.