THONEX/GENEVE - Tienduizenden andersglobalisten hebben zondag aan de Frans-Zwitserse grens betoogd tegen de G8-bijeenkomst in het Franse Evian. Het protest verliep geweldloos, maar in het Zwitserse Lausanne blijven de relletjes voortduren. De grote betoging aan de grens, waarvoor 90.000 (volgens de organisatie) dan wel iets meer dan 20.000 mensen (volgens de politie) opdaagden, werd in het begin van de namiddag stilaan ontbonden.
De stoet die uit het Franse Annemasse vertrok, werd aangevoerd door Franse vakbondsmensen, voornamelijk leraren. Ze riepen op tot een algemene staking. De Zwitserse optocht was vooral internationaal gekleurd, met Duitse, Italiaanse, Griekse, Britse en Turkse groepen. De betogers protesteren tegen de ,,onwettige'' G8, (de zeven rijkste landen en Rusland), de oorlog in Irak en de ,,terrorist'' George W. Bush. De politie was indiscreet aanwezig en er werden amper incidenten genoteerd. Het enige noemenswaardige incident tijdens de betogingen vond plaats in Zwitserland, waar een dertigtal gemaskerde vandalen met baseball-bats in Zwitserland een benzinestation op zowat 100 meter van de grens aan diggelen sloegen.

Onrust in Lausanne en Genève

Anders gaat het er aan toe in Lausanne, waar de oproerpolitie sinds de ochtend geconfronteerd wordt met groepjes vandalen. De agenten hebben een duizendtal manifestanten omsingeld op een camping nabij Lausanne en er enkele arrestaties verricht, aldus een woordvoerder van de politie. Onder het duizendtal bevindt zich een groep van 300 gemaskerde vandalen, gewapend met ijzeren staven.

Ook in het Zwitserse Genève ging het er rumoerig aan toe. In de nacht van zaterdag op zondag stapten een 300 manifestanten door de straten van de stad. Daarbij werden ramen stukgeslagen en wagens beschadigd. Vooral openbare gebouwen waren het mikpunt. Zondagochtend hielden de activisten kleine maar luide demonstraties, ,,Wake-up calls''' voor enkele vijfsterren hotels. Daarbij deelden ze ook pamfletten uit waarin wordt gesteld dat ,,terwijl men vredig slaapt in Genève, de mensen van de planeet vechten om te overleven''. Honderden andersglobalisten bezetten zondagmorgen ook bruggen om te verhinderen dat deelnemers aan de G8-top tijdig in Evian zouden geraken.

De stad Evian zelf lijkt intussen een versterkte burcht. Een Zwitsers-Franse politiemacht van 15.000 manschappen moet er manifestanten in toom houden.

In het Zwitserse Aubonne, op de autoweg tussen Genève en Lausanne, is een andersglobalist zwaar gewond geraakt. Een politieagent knipte per vergissing de kabel van een spandoek door waaraan de andersglobalist zich had vastgemaakt. De man viel 20 meter naar beneden en raakte zwaargewond.