Ken De Dycker won met twee reekszeges en een vierde plaats de eerste BK-manche in Beervelde. Even veel aandacht was er echter voor pechvogel Kevin Strijbos, die zijn pols brak.
Strijbos kwam op het einde van de derde reeks zwaar ten val. De Wuustwezelnaar gaat vandaag in Herentals onder het mes en zal met zijn gebroken pols zeker drie tot zes weken out zijn. Daardoor mist hij al zeker de GP's van Portugal (10 mei) en Spanje (17 mei). Na Ramon is Strijbos de tweede Belgische favoriet die een kruis kan maken over het WK.

Voor Strijbos komt er maar geen einde aan de pech. De voorbije vier jaar lag hij al ettelijke keren in de lappenmand. De Honda-rijder, tiende in de WK-tussenstand, leek echter op de goede weg. Hij werd zondag vierde in Valkenswaard en won gisteren zelfs nog de tweede manche.

'Op het einde van de derde reeks kreeg ik leider De Dycker in het vizier', deed Strijbos het verhaal van zijn val. 'Ik zette de aanval in maar koos daarbij een verkeerd spoor. Ik smakte hard tegen de grond.'

Alle Belgische WK-hoop ligt nu op de schouders van Ken De Dycker. De Neerpeltenaar toonde met twee reekszeges en een indrukwekkende remonte in de tweede manche alvast dat zijn blessurezorgen grotendeels achter de rug liggen. Wereldkampioen David Philippaerts (2-3-2) werd op vier punten tweede, Clément Desalle (4-2-4) volgt als derde op tien punten.