Bij de poging tot uitwijzing van de man die donderdag zelfmoord pleegde in het centrum voor illegalen in Merksplas, werd geweld gebruikt. Dat zegt Alexis Deswaef, de advocaat van het slachtoffer.
De asielzoeker die zelfmoord pleegde, was een 32-jarige Kameroener. Hij hing zich op in de toiletten met behulp van een laken.

De Afrikaan zou afgelopen zaterdag gerepatrieerd worden, maar dat mislukte. Volgens zijn advocaat gebruikte de politie geweld op het vliegtuig. Een agent zou zijn knie op de hals van de asielzoeker hebben geplaatst.

De andere passagiers op het toestel van Brussels Airlines hoorden de man schreeuwen en protesteerden bij het boordpersoneel. Ngajui Fosso, de initiatiefnemer van het protest, werd daarop samen met twee andere passagiers uit het vliegtuig gezet. Hij werd opgesloten in een cel op de luchthaven en pas tien uur later vrijgelaten. Fosso kreeg een verbod opgelegd om in de komende zes maanden met Brussels Airlines te vliegen.

Er werd besloten om de Kameroener terug naar het centrum in Merksplas te brengen en op te sluiten in de isoleercel. Voor komende maandag was een nieuwe uitwijzing gepland. Volgens Alexis Deswaef is de Belgische overheid verantwoordelijk voor de dood van zijn cliënt.

'Minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx en minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet hebben woensdagochtend nog verklaard dat ze een moratorium willen op de uitwijzing van illegalen die geregulariseerd kunnen worden onder het nieuwe regeerakkoord', zegt Deswaef. 'Mijn cliënt zou daarvoor in aanmerking zijn gekomen.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig