Zenit en Rangers in finale Uefa Cup
Foto: reuters
Zenit Sint-Petersburg maakt zich op voor zijn allereerste UEFA Cup-finale. De ploeg van Rode Duivel Nicolas Lombaerts, nog steeds geblesseerd, maakte in eigen huis brandhout van superfavoriet Bayern München, het werd 4-0. In de andere halve finale klopten de Glasgow Rangers Fiorentina pas na strafschoppen. Na 90 minuten en twee verleningen stond het nog 0-0. De heenmatch was ook al geëindigd op een scoreloos gelijkspel.
Bayern, ja. Maar tegen wie? Iedereen ging er afgelopen zomer al van uit dat de Duitse recordkampioen de finale van de UEFA Cup zou spelen. Na de heenwedstrijd van vorige week was niet iedereen nog zo zeker van die prognose.

Bayern mocht na het 1-1 gelijkspel in eigen huis niet eens mopperen. Gisteravond kregen de Duitsers een klap die hard zal aankomen in Beieren. De ploeg van Daniel Van Buyten, gisteren de hele tijd op de bank, kreeg een 4-0 oplawaai om de oren.

Oliver Kahn verkeek zich na vier minuten al compleet op een vrije trap van Pavel Pogrebnyak.

Even later kon Luca Toni de gelijkmaker netten, maar zijn kopbal zoefde over. Kort voor de rust werden de Duitsers een tweede keer koud gepakt. Een prima actie van Zyrianov gaf Kahn, die gisteren zijn laatste Europese wedstrijd speelde, een tweede keer het nakijken.

Lombaerts mist finale

Bayern probeerde wel, maar kwam gewoon te kort tegen de Russen. Fayzulin en nog een keer Pogrebnyak smeerden de ploeg van Otmar Hitzfeld een zware 4-0 aan de broek, de grootste nederlaag sinds januari 2002. Toen verloor Bayern in de Bundesliga met 5-1 van Schalke 04. Zenit daarentegen mag voor het eerst in de clubgeschiedenis naar een Europese finale.

‘Onvoorstelbaar’, was de eerste reactie van Nicolas Lombaerts, die nog steeds geblesseerd is. ‘Met een veredeld B-elftal met 4-0 winnen van Bayern München! Ik ben uiteraard zeer blij. Al doet het aan de andere kant ook pijn dat ik in Manchester niet op dat veld zal staan.’

Ook uitblinker Pogrebnyak moet op 14 mei de finale links laten liggen. De Russisch international pakte helemaal op het eind - de eindstand stond toen al op het bord - een volstrekt onnodige gele kaart en moet geschorst toekijken.

Glasgow Rangers onverdiend naar de finale

Glasgow Rangers plaatste zich als tweede voor de finale. Verdiend was die kwalificatie allerminst, maar het scorebord in Florence was onverbiddellijk.

Fiorentina mocht de bal van voet tot voet rondtikken dat het een lieve lust was, maar verder dan de zestien meter werd hun balbezit niet geduld.

Fiorentina slaagde er na 180 minuten eenrichtingsvoetbal (29 kansen, tegenover 7 voor Rangers) niet in om de nul van het bord te vegen en dus kwamen er verlengingen aan te pas.

Daarin kreeg Daniel Cousin zijn tweede gele kaart, maar zelfs met z’n tienen hielden de Rangers stand. In de strafschoppen ontpopte Rangers-doelman Neil Alexander zich tot de held van de avond. Eerst keilde anti-held Christian Vieri zijn bal nog over het doel, daarna keerde de Schotse doelman de inzending van Liverani.

Van de Belgen geen nieuws, dat is alleen voor Frank De Bleeckere ook goed nieuws. Hij en zijn assistenten leidden de partij keurig in goede banen. Thomas Buffel bleef bij Rangers op de bank.

Uitslagen:

Zenit Sint-Petersburg - Bayern Munchen 4-0 (1-1)

Doelpunten: 4’ Progebnyak 1-0, 39’ Zyrianov 2-0, 53’ Fayzulin 3-0, 73’ Progebnyak 4-0


Fiorentina - Glasgow Rangers 0-0 (0-0)

2-4 na strafschoppen

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig