Het Italiaanse energieconcern Eni heeft EU-commissaris Neelie Kroes (Mededinging) voorgesteld een samenwerkingsverband van gasnetwerkbedrijven te creëren.
Eni zou zijn gasnetwerkactiviteiten willen bundelen met die van het Duitse Eon, het Franse Gaz de France, het Belgische Fluxys en het Oostenrijkse OMV. Dat meldde de Italiaanse krant La Stampa donderdag.

Kroes zou volgens La Stampa, dat verder geen bronnen noemt, positief op het idee hebben gereageerd. Topman Paolo Scaroni van Eni zou het voorstel hebben gedaan tijdens een ontmoeting met Kroes op woensdag.

De vorming van een Europees gasbedrijf is een 'geweldig goed idee', reageert Het Nederlandse Europarlementslid Toine Manders (VVD). Hij volgt de gasmarkt namens de liberale groep in het parlement en zegt al veel enthousiaste reacties te hebben gehoord. 'Een trans-Europees netwerk garandeert de levering van gas veel beter dan de nationale netten van nu', zegt de liberale politicus.

Manders wil dat de gasnetten van de staatsbedrijven voor gas onder beheer komen van de Europese Commissie. Zo’n EU-beheer verzekert dat ook gasbuizen gaan naar uithoeken zoals de Baltische staten. En het voorkomt dat niet-Europese ondernemingen zoals het Russische Gazprom hier netten opkopen.

De VVD’er gaat het idee inbrengen in een pakket energieplannen waar het Europees Parlement half mei over stemt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig