Het nazi-verleden is een van de redenen waarom zich in Oostenrijk drama’s als dat in Amstetten kunnen voltrekken. Dat heeft Natascha Kampusch gezegd in een interview met de BBC.
Kampusch zei dat wereldwijd kinderen worden misbruikt, maar dat in het geval van Oostenrijk niet voorbij kan worden gegaan aan de ’onderdrukking van vrouwen’ en het ’autoritaire onderwijs’ onder het nazi-bewind.

De nu 19-jarige Kampusch werd in maart 1998 in Wenen ontvoerd toen ze op weg was naar school en wist in augustus 2006 te ontsnappen. Haar ontvoerder wierp zich kort daarna voor de trein. Ze ziet veel overeenkomsten tussen haar eigen ervaringen en het drama in Amstetten.

Josef Fritzl, de man die bekend heeft zijn dochter Elisabeth 24 jaar lang opgesloten te hebben gehouden en zeven kinderen bij haar te hebben verwekt, was mogelijk van plan haar op een zeker moment vrij te laten. Dat blijkt uit een brief die hij haar onder druk heeft laten schrijven, heeft de Oostenrijkse politie donderdag gezegd. Ook is inmiddels bekend dat Fritzl de gevangenen in zijn kelder waarschuwde hem niets aan te doen of te proberen te ontsnappen, omdat hij hen anders zou vergassen.

De politie gaat er ook van uit dat hij alleen handelde en dat zijn vrouw van niets wist. Van de kinderen die Fritzl bij zijn dochter verwekte, legde hij er drie te vondeling voor zijn eigen deur, waarna hij en zijn vrouw hen adopteerden. De andere kinderen bleven bij Elisabeth in de kelder. Eén kind overleed vlak na de geboorte en werd daarna door Fritzl in een verbrandingsoven gegooid.

Als Fritzl veroordeeld wordt voor verkrachting kan hij maximaal vijftien jaar gevangenisstraf krijgen. Maar het Oostenrijkse OM onderzoekt of hem ook ’dood door nalatigheid’ ten laste gelegd kan worden, vanwege de dood van het bij zijn dochter verwekte kind. Daarop staat maximaal twintig jaar gevangenisstraf.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig