De Duitstalige Gemeenschap wil niet vergeten worden. Zo bleek woensdag in een debat in het Waals parlement over het opiniestuk dat Waals minister-president Rudy Demotte recent publiceerde met zijn Brusselse collega Charles Picqué over de oprichting van een Waals-Brusselse federatie.
De meest opvallende mening kwam van de socialistische volksvertegenwoordiger Edmund Stoffels. Hij pleit ervoor om van de Duitstalige gemeenschap een volwaardig gemeenschap-gewest te maken.

'De Duitstalige gemeenschap voelt zich niet geroepen om van het institutionele landschap te verdwijnen. Integendeel. We zijn van mening dat de we in de toekomst een aparte entiteit moeten vormen, ook al is en blijft de Duitstalige gemeenschap klein. We vinden dat bij elke bevoegdheidsoverdracht naar de twee grote gemeenschappen ook dezelfde bevoegdheden worden overgedragen aan de Duitstalige gemeenschap', zegt Stoffels.

De Duitstaligen vormen volgens hem geen willekeurige lokale entiteit van Wallonië. 'Van Eupen tot Sankt-Vith voelen de mensen zich in de eerste plaats burgers van de Duitstalige gemeenschap en dan pas inwoners van het Waals gewest'.

Volgens Stoffels leidt het idee van een Waals-Brusselse federatie tot een andere stand van zaken. 'Het concept van een bi-regionaal federalisme maakt dat we niet mogen uitsluiten om op termijn een volwaardig gewest te worden met net als de twee grote zusters gemeenschaps- en gewestbevoegdheden'.

Herbert Grommes (CDH) stelde zich na het lezen van het opiniestuk van Demotte en Picqué naar eigen zeggen ook vragen bij de toekomst van de Duitstalige gemeenschap, maar nam geen positie in. Monika Dethier-Neumann (Ecolo) van haar kant gaf toe dat de situatie gewijzigd is en drong erop aan dat de Duitstaligen moeten betrokken worden in het debat. 'Niemand kan in onze plaats spreken', klonk het.

Minister-president Demotte reageerde voorzichtig op de eis om van de Duitstalige gemeenschap een volwaardig gemeenschap-gewest te maken. Demotte bevestigde dat er niet mag geraakt worden aan de rechten van de Duitstalige gemeenschap en dat het 'Duitstalige element' niet mag gemarginaliseerd worden in het Waalse gewest. Maar in plaats van een logica van 'afbreken' wil hij een logica van 'bruggen bouwen' hanteren. Volgens Demotte zullen de Walen ook de rechten van de Duitstaligen verdedigen als er sprake is van het overdragen van bevoegdheden naar de gemeenschappen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig