Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) krijgt steun vanuit de Gezinsbond met zijn pleidooi voor een uitbreiding van de studietoelagen, maar ook met het standpunt van zijn partij over betaalbare kinderopvang.
'Als ik daar eerlijk en objectief naar kijk, kan ik dat alleen maar onderschrijven', zegt Roger Pauly, de algemeen voorzitter van de Gezinsbond.

Tijdens zijn 1 mei-toespraak in Leuven zei Vandenbroucke het budget voor studietoelagen met 70 procent te willen uitbreiden, tot meer dan 60 miljoen euro in 2009. In zijn speech kwam hij ook terug op het socialistische voorstel om de tarieven in de kinderopvang gelijk te trekken.

'Met een aangepast subsidiereglement moet het mogelijk zijn een groot deel van de privé-sector te laten overstappen van de dure tarieven die daar nu gelden, naar de sociale tarieven van Kind en Gezin. Voor gezinnen met bescheiden inkomens kan dat per kind een verschil maken van 100, 150 of zelfs 200 euro per maand', zei Vandenbroucke.

Roger Pauly zegt standpunten van de Gezinsbond in beide voorstellen terug te vinden. 'Ik kan die dan ook alleen maar onderschrijven', zegt hij. De enige correctie die hij voorstelt, slaat op de berekening van het inkomensplafond bij de studietoelage. Daar wil Pauly dat de 'draagkracht' mee in rekening wordt gebracht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig