Rik Ceulemans Belgisch kampioen marathon
Foto: belga
Rik Ceulemans is donderdag in Tongeren voor de vierde keer in zijn carrière Belgisch kampioen marathon geworden. Bij de vrouwen ging de overwinning naar Alemitu Bekele.
Op een heuvelachtig parcours, geplaagd door enorme windstoten, pakte Rik Ceulemans met bijna drie minuten voorsprong op Koen Neven zijn vierde Belgische marathontitel. De 35-jarige Ceulemans liep van start tot finish aan de leiding. Na 13 kilometer moest ook zijn laatste concurrent voor de marathontitel Koen Neven buigen voor het meesterschap van Ceulemans.

Omdat ook de 21km gelijktijdig met de marathon werd gelopen, kon Patrick Vanderstraeten, de winnaar van de 21km, nog aanklampen tot halfweg. De tweede ronde had Ceulemans alleen maar het parcours en de striemende wind als tegenstrever. Ceulemans sloeg zelfs een dubbelslag want deze marathon levert hem ook de Vlaamse titel op.

'Dit was een zware wedstrijd. Op een gegeven moment blies de wind zo hard dat ik bijna stilstond. Ik liep voortdurend aan de leiding. Ik had gehoopt dat Vanderstraeten mij in de eerste ronde een beetje zou helpen, maar hij kon mijn tempo nauwelijks aan. Deze titel bewijst dat dertien geen ongeluksgetal is voor mij, want dit is mijn dertiende Belgische titel, waarvan vier gouden marathonmedailles', wist Ceulemans.

Zilveren medaillewinnaar Koen Neven had maagklachten. 'Bovendien heb ik niet specifiek getraind voor deze wedstrijd', stelde hij.

Bij de vrouwen stak Alemitu Bekele er met kop en schouders bovenuit. De Belgische van Ethiopische afkomst liep de Gentse schepen Catharina Segers op meer dan 11 minuten. 'Toch was er veel te veel wind. Ik had bovendien nog last van een voetblessure die ontstaan is doordat mijn voet niet in de juiste stand staat bij het lopen. Die blessure heeft mij ook belet om voluit te trainen. Vandaag heb ik gewonnen op mijn basisconditie. En alhoewel ik als Ethiopische nog een Belgisch kampioenschap gewonnen heb, is dit mijn eerste titel als Belgische', zei de 32-jarige Bekele.

Uitslagen:
MANNEN
1. Rik Ceulemans 2u23:43
2. Koen Neven 2u26.41
3. Filip Vanhaecke 2u34.15

VROUWEN
1. Alemitu Bekele 2u49.05
2. Catharina Segers 3u00.28
3. Veerle Vandekerckhove 3u02.43

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig