'Gegijzeld door geklungel van Leterme'
Foto: pmg
De vorige voorzitter van SP.A, Johan Vande Lanotte, haalde in Oostende hard uit naar de regering Leterme I. Hij hekelde het uitblijven van sociaal-economische maatregelen en sprak over een 'gijzeling van de bevolking door het geklungel van Leterme I'.
Door het uitblijven van sociaal-economische maatregelen worden de regeringsleden van Leterme I geen opruimers van het verleden, maar afbrekers van de toekomst, aldus Vande Lanotte.

Dat CD&V, N-VA en Open VLD een staatshervorming nastreven, is volgens Vande Lanotte een legitiem streven. Maar ze hebben er sinds de verkiezingen 'niets van gebakken'. Er is geen vertrouwen, de hervomringen zijn niet voorbereid en er is geen oog voor sociaal-economische maatregelen, aldus Vande Lanotte.

Budget studietoelagen verhogen

Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke wil het budget voor studietoelagen fors verhogen. Dat bleek donderdag tijdens de toespraak van de SP.A-minister in Leuven naar aanleiding van 1 mei. De meeste toespraken stonden overigens in het teken van de koopkracht, of focusten op de staatshervorming.

Concreet wil Vandenbroucke het budget zien toenemen tot meer dan 60 miljoen euro in 2009. Hij vraagt daarvoor zijn collega's in de Vlaamse regering een bijkomende injectie van 27 miljoen euro.

'Wraakroepend', noemde de socialistische viceminister-president dat. Intussen werd al een grondige hervorming op gang gebracht, waardoor meer ouders een hogere toelage krijgen.

Indien de wens van Vandenbroucke werkelijkheid wordt, zal het budget voor studietoelagen aan het einde van deze legislatuur vijf maal hoger liggen dan bij de start. De extra injectie moet het mogelijk maken dat de toelagen voor een scholier in het secundair onderwijs tussen minimaal 120 en maximaal 530 euro liggen. Momenteel is dat 70 tot 310 euro.

Andere prioriteiten
Om tegemoet te komen aan de gestegen levensduurte moeten de nettolonen omhoog en moeten de prijzen onder controle worden gehouden, zei Di Rupo.

Dat de PS-voorzitter zijn nationale toespraak in Charleroi hield, is geen toeval. In de stad aan de Samber is de PS lange tijd geplaagd door schandalen. 'We hebben moeilijke tijden gekend, we hadden deze 1 mei nodig', zei PS-minister Paul Magnette. Die komt zelf uit Charleroi. Hij was het overigens die orde op zaken moest stellen binnen de lokale socialistische afdeling. De 'nieuwe' PS-schepenen kregen een plaats op het podium.

Di Rupo wou het bewust niet hebben over BHV. 'Vandaag zijn er andere prioriteiten', zei hij. Op de Brussels 1 mei-viering van de PS werd wel ingegaan op de communautaire onderhandeligen. Er komt geen nieuwe staatshervorming tegen 15 juli als de Vlaamse partijen de Franstaligen opnieuw vernederen, werd daar gezegd. Brussels minister-president Charles Picqué beschuldigde de Vlaamse partijen ervan Brussel te gijzelen om hun communautaire eisen te kunnen realiseren.

'Huichelaars
De minister-president van het Waals gewest en de Franse gemeenschap, Rudy Demotte, heeft donderdag in Doornik tijdens zijn toespraak voor 1 mei uitgehaald naar wat hij de 'huichelaars van het werk' noemde. Hij richtte zijn peilen op het patronaat, dat ervan wordt beticht steeds meer onzekerheid bij de werkgevers en de verzwakte openbare diensten te willen, in naam van de economische efficiëntie.

'Ja, de huichelaars van het werk, en ik wik mijn woorden. Ze willen voor zichtzelf het paradijs en fiscale amnestie, maar eisen opgedreven controles van werklozen. Ze willen voor zichzelf rijkdom, maar voor de anderen de verdeling van de onzekerheid', zei Demotte.

Reynders
Tijdens zijn speech op de jaarlijkse MR-viering op 1 mei in Geldenaken, de thuisbasis van de Michels, bleef vice-premier Didier Reynders discreet over de huidige politieke crisis. Na afloop benadrukte hij wel dat de Franstaligen samen zullen uitmaken wat ze gaan doen indien één van de coalitiepartners een conflict uitlokt. De MR-voorzitter is zinnens de Franstalige partijen nog dit weekend samen aan tafel te krijgen.

VL
Het Vlaams Belang heeft op zijn 1 mei-manifestatie in Antwerpen de campagne op gang geschoten voor de Vlaamse verkiezingen van juni 2009. In de toespraken werd zwaar uitgehaald naar zowel de regering-Leterme als naar de drie grote vakbonden.

In de verkiezingscampagne voor de Vlaamse verkiezingen van juni 2009 staan twee letters centraal, VL. Die staan niet enkel voor een vrij en onafhankelijk Vlaanderen, maar ook veilig en leefbaar en voor 'verdwijn Leterme', stelde Filip Dewinter.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig