De lokale politie Kempen Noord-Oost heeft tijdens de nacht van woensdag op donderdag twee jongeren een proces-verbaal uitgeschreven wegens diefstal. De twee jongeren deden aan 'Poortje Pik', een traditie in de Noorderkempen tijdens de nacht van 30 april op 1 mei.
De gemeenten Baarle-Hertog en Ravels hebben die traditie echter verboden. Andere incidenten bleven uit, zo vernam Belga van de lokale politie van Turnhout, Kempen Noord-Oost en Noorderkempen.

'Poortje Pik' is jarenlang een traditie geweest in de gemeenten Ravels (met deelgemeenten Weelde en Poppel), Baarle-Hertog en in mindere mate ook Wortel (Hoogstraten) en Rijkevorsel. Jongeren nemen in de nacht van 30 april alles mee wat enigszins los staat en verzamelen dat op het centrale plein van hun dorp.

De voorbije jaren was het folkloregebruik echter uit de hand gelopen en werden ook zaken afgebroken om te kunnen meenemen. Dat was voornamelijk het geval in Poppel, Weelde en Baarle-Hertog. De gemeentebesturen beslisten daarom om het gebruik te verbieden.

De voorbije nacht hielden politieploegen nauwlettend alle bewegingen in het centrum van de betrokken gemeenten in de gaten. Enkel in Weelde slaagden enkelen erin om kleine spullen voor het gemeentehuis te zetten.

De politie kon wel twee jongeren op heterdaad betrappen. Zij ontvangen een proces-verbaal wegens diefstal. In Baarle-Hertog was er een klein incident tussen agenten en drie dronkaards, maar niemand raakte gewond. De politie liet de drie dronkaards hun roes uitslapen in de cel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig