Gemeenteraadsverkiezingen in Engeland en Wales begonnen
Foto: ap
In Engeland en Wales zijn donderdag gemeenteraadsverkiezingen begonnen, die als een belangrijke test voor de Labourregering van Gordon Brown worden beschouwd. In peilingen wordt de partij van de opvolger van Tony Blair een serieuze nederlaag voorspeld.
Volgens de peilingen zou Labour in 159 kiesdistricten tot 200 van de in totaal 4.102 mandaten verliezen.

Bijzondere aandacht krijgt de stembusgang in Londen, waar de linkse Labour-politicus Ken Livingstone om een derde ambtstermijn strijdt. In de Britse hoofdstad wordt rekening gehouden met een nek-aan-nekrace tussen de huidige burgemeester en zijn uitdager Boris Johnson van de conservatieve partij. Het resultaat van de verkiezing in Londen wordt ten vroegste vrijdagnamiddag verwacht.

Indien de voorspellingen uitkomen, kunnen de gemeenteraadsverkiezingen de positie van oppositieleider David Cameron als vermoedelijke uitdager van Brown bij de algemene verkiezingen alleen maar versterken. Een datum daarvoor is nog niet vastgelegd.

Brown, die de functie van Labour-voorzitter en premier in juni van Blair had overgenomen, heeft nog tot 2010 de tijd om zich over de algemene verkiezingen kopzorgen te maken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig