Charles Picqué, PS-lijsttrekker voor de Brusselse verkiezingen op 13 juni, haalde vandaag zwaar uit naar de Franstalige liberalen van de MR. In Luik zakten meer dan duizend militanten naar de 1-mei viering. Ze luisterden er onder het toeziend oog van federatievoorzitter Guy Mathot onder meer naar toespraken van de Waalse ministers José Happart en Michel Daerden en federaal staatssecretaris Isabelle Simonis.

Picqué vergeleek de Mouvement Réformateur met een ,,creatuur van Frankenstein dat een probleem van voortbeweging heeft: een been van Maingain, een arm van Deprez, een ander been van Fournaux, het gezicht van Louis Michel dat naar links kijkt, maar de hersenen van Didier Reynders die naar rechts neigen en met een Brusselse variant waarvan het hoofd viermaal op vijf jaar wijzigt’’.

,,Ik ben fier op mijn verleden en zij zouden een beetje gegeneerd moeten zijn over hun passief. Het Brussels MR-programma is even zeldzaam als een manuscript uit de vijftiende eeuw’’, aldus Picqué, die graag weer Brussels minister-president zou worden.

Picqué ontkende dat de PS geen interesse heeft voor economische vooruitgang. De socialisten streven dat wel na, maar voor iedereen en niet enkel voor een elite, aldus Picqué. Hij zei nog dat een stem voor het Vlaams Blok op 13 juni neerkomt op het vermoorden van Brussel.

Duizend militanten in Luik vieren dag van de arbeid

Meer dan duizend militanten kwamen vandaag in Luik naar de 1-mei viering afgezakt. Ze luisterden er onder het toeziend oog van federatievoorzitter Guy Mathot onder meer naar toespraken van de Waalse ministers José Happart en Michel Daerden en federaal staatssecretaris Isabelle Simonis.

José Happart wees op de uitdagingen die de uitbreiding van de Europese Unie met zich meebrengen. De uitbreiding is een belangrijke stap, maar de aanpassing zal voor de nieuwe lidstaten lang en moeilijk zijn. Toch moeten ze de nodige kansen krijgen om voor een betere toekomst te kunnen zorgen, zei de Waalse Landbouwminister.

Zijn collega in de Waalse regering Michel Daerden ging vooral in op de sluiting van de warme lijn bij Arcelor en het verlies van 2.700 banen. Hij uitte in dat verband zijn tevredenheid over het akkoord dat de Waalse regering onlangs bereikte over de toekomst van de staalindustrie en de toekomst van het Luikse bekken. ,,Een overwinning voor de Luikse socialisten en de FGTB’’, verklaarde hij.

Aan de vooravond van de verkiezingen riep staatssecretaris Isabelle Simonis alle linkse krachten op zich in te zetten om rechts te verslaan. Rechts zegt sociaal te zijn, maar is het niet. ,,Rechts schuilt het gevaar, met de voorstanders van een ongebreidelde vrije markt, de pleitbezorgers van de privatisering van het onderwijs, de gezondheidszorg, de sociale zekerheid en de cultuur’’, luidde het.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig