BRUSSEL - In grote delen van Europa en de rest van de wereld zijn vandaag optochten gehouden ter ere van 1 mei, Dag van de Arbeid. Op de meeste plaatsen verliep de viering rustig. Hier en daar was sprake van rellen. Vooral Duitsland was het toneel van geweld.
  • In de Duitse hoofdstad Berlijn werd het waterkanon ingezet tegen linkse demonstranten die de politie met flessen en stenen bekogelden. Tientallen demonstranten werden gearresteerd. De schermutselingen waren vannacht al begonnen.

  • In de Britse hoofdstad Londen zijn zesduizend agenten op de been om de ongeveer drieduizend demonstranten in bedwang te houden. Ze willen een herhaling van de gewelddadige schermutselingen vorig jaar voorkomen. Toen was er aanzienlijke schade in het zakendistrict van de stad.

  • In Frankrijk stonden de 1 mei-optochten in het teken van meer werkzekerheid, na de talrijke fabrieksluitingen van onder meer Marks & Spencer, AOM-Air Liberté en Moulinex-Brandt. In verschillende Franse steden hebben samen twintigduizend werknemers en vakbondsmensen betoogd.

  • In Servië was het de eerste 1-mei-viering sinds het vertrek van president Slobodan Milosevic. De viering in Belgrado trok tweeduizend bezoekers, die ijverden voor werk en betere leefomstandigheden. Meer dan de helft van de Serviërs is werkloos.

Buiten Europa

  • In Sri Lanka zijn de 1 mei-manifestaties onder streng politietoezicht verlopen. De vrees leeft er dat de Tamil-rebellen bomaanslagen kunnen plegen. Want op 1 mei 1993 kwam toenmalig president Ranasinghe Premadasa bij een bomaanslag om het leven.
  • In Pakistan verliep de 1 mei-viering minder rustig. In Karachi werden massaal aanhoudingen verricht bij aanhangers van politieke partijen die strijden tegen het militaire regime en voor het herstel van de democratie. Manifestanten gooiden met stenen en de ordetroepen antwoordden met traangas.
  • Ook in Australië werden betogers aangehouden. Hun protest is gericht tegen economische globalisering. In Melbourne en Sydney werden straten in de financiële districten geblokkeerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in