LONDEN _ De Britse muziekproducent EMI en muziekdochter BMG van het Duitse mediaconcern Bertelsmann hebben hun fusiebesprekingen beëindigd. Het lukte niet tot een overeenkomst te komen die zou kunnen rekenen op goedkeuring van de kartelautoriteiten in Europa en de Verenigde Staten. Dat hebben de beide concerns vandaag meegedeeld.
De twee waren sinds vorig jaar november in gesprek. Samen zouden ze de grootste muziekuitgever ter wereld hebben gevormd. Nu is dat nog Universal Music, een dochter van het Franse concern Vivendi.

Voor EMI is het de tweede mislukte fusiepoging in zeven maanden. In oktober vorig jaar werd een plan voor een samengaan met Warner Music afgeblazen, ook wegens problemen met de kartelautoriteiten.

Britse media wisten het afgelopen weekeinde al te melden dat het met EMI en BMG waarschijnlijk niets zou worden omdat de Europese en Amerikaanse mededingingsautoriteiten verlangden dat de twee onderdelen zouden afstoten. Naar verluidt moest BMG afstand doen van het bekende label RCA, met artiesten als Aretha Franklin, Whitney Houston en Puff Daddy, en zou EMI zich moeten ontdoen van Virgin (onder meer Rolling Stones en Spice Girls). Dat was voor de bedrijven onverteerbaar.

EMI had dinsdag bij de slechte boodschap ook positief nieuws. De onderneming liet weten dat het bedrijfsresultaat in het eind maart afgelopen boekjaar volgens voorlopige cijfers steeg met 14 procent tot 330 miljoen pond (21,45 miljard frank). De winst voor belasting ging omhoog met 6 procent tot 260 miljoen pond en de omzet groeide met 12 procent tot 2,7 miljard pond (175,5 miljard frank). De definitieve cijfers komen op 22 mei.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in