SINT-NIKLAAS _ Freddy Willockx vraagt meer financiële armslag voor de Vlaamse gemeenten. De SP-burgemeester van Sint-Niklaas heeft dat gisteren gezegd tijdens zijn 1-mei toespraak.
Volgens Willockx leiden de belastingverlagingen op Vlaams en federaal niveau ertoe dat de gemeenten in een financieel moeilijk parket komen. Bovendien stijgt de overheidssteun niet evenredig met het toenemende takenpakket van de gemeenten. Sommige gemeenten dreigen zelfs de belastingen te moeten verhogen. 'Enkel een gezonde financiële toestand op gemeentelijk vlak kan de opmars van extreem-rechts afstoppen', aldus Willockx.

De SP-burgemeester stelt ook vast dat de 'dikkenekkenmentaliteit' van de Vlaamse economie een flinke deuk heeft gekregen met het dossier Lernout en Hauspie. 'Het is dan uitgerekend nog een Franstalige industrieel die deze Titanic moet redden,' zegt Willockx.

Op Vlaams niveau pleit Freddy Willockx ook voor het volledig toegankelijk maken van het openbaar vervoer voor alle leeftijdscategorieën, de afschaffing van het kijk- en luistergeld en het verlagen van elektriciteitstarieven.

De communautaire actualiteit stemt volgens Willockx tot nadenken. 'De fiscale autonomie in het Lambermontakkoord is een goede zaak maar we moeten in deze regering niet teveel rekening houden met een deel van de Volksunie. Ik stel vast dat sommigen in deze partij liever geen staatshervorming meer zien maar België willen doen barsten,' aldus Willockx.

Tot slot verwees het Wase SP-boegbeeld nog naar de federale taken van de SP zoals het toegankelijk maken van de gezondheidszorg en de strijd voor de zwaksten. 'Als de economische groei stopt, komt het uur van de waarheid voor deze regering', voorspelt hij. 'Het is niet moeilijk om sociaal te zijn in tijden van welvaart maar hoe zal het zijn in slechtere tijden', vraagt Willockx zich af

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in