MEXICO STAD _ De Zapatista-rebellen in Mexico hebben gisteren een nieuwe indianenwet waarin rechten van de inheemse bewoners worden vastgelegd van de hand gewezen. De afwijzing is een zware slag voor de vredesonderhandelingen met de opstandelingen uit de zuidelijke deelstaat Chiapas.
De Mexicaanse Senaat had de wet, die de indianen een grote mate van autonomie toekent op het gebied van cultuur en wetshandhaving, afgelopen woensdag unaniem aangenomen. De rebellen van het Zapatistische Leger van Nationale Bevrijding (EZLN) noemt de wet een belediging voor hun beweging.

De Zapatistas, actief in de zuidelijke deelstaat Chiapas, hebben een grote aanhang onder de arme indianen. Het EZLN kwam 1 januari 1994 in opstand tegen de regering. De strijd in Chiapas heeft aan honderden mensen het leven gekost.

De onderhandelingen tussen de regering en de rebellen verkeren sinds eind 1996 in een impasse. President Vicente Fox, die eind vorig jaar aan de macht kwam, heeft vrede in Chiapas tot een van zijn belangrijkste doelstellingen verheven. Hij heeft militairen van het regeringsleger uit zeven bases in Chiapas teruggetrokken en Zapatista's uit de gevangenis vrijgelaten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in