JAKARTA _ De Indonesische president Abdurrahman Wahid heeft de door het parlement aangenomen tweede berisping van de hand gewezen. Dat meldden lokale media vandaag.
'De president zei dat hij niet de tweede reprimande kan aanvaarden omdat het overkomt als een oordeel over de resultaten van zijn regering en daarom inhoudelijk niet kloppen', zo citeerde The Indonesian Observer de minister van Onderzoek en Technologie A.S. Hikam.

De bewindsman deed zijn uitspraken nadat het wetsvoorstel voor de tweede berisping van Wahid was ingediend maar nog voordat het parlement het voorstel met een grote meerderheid aannam. Wahid kreeg de berispingen in verband met twee corruptieaffaires waarbij hij betrokken zou zijn. De president ontkent iets fout te hebben gedaan. Maar het parlement is ontevreden over de uitleg die hij een speciale commissie gaf over de miljoenenkwesties. De volksvertegenwoordigers zijn ook slecht te spreken over het beleid van Wahid om de economie op te krikken, het etnisch-religieuze geweld in delen van de archipel te beëindigen en om de beloofde democratisering verder vorm te geven. Na deze tweede reprimande, de eerste kwam begin februari, heeft de president nog een maand om de relatie met het vijfhonderd leden tellende parlement te lijmen. Zo niet, dan kan een afzettingsprocedure volgen door het Raadgevend Volkscongres, het hoogste wetgevende orgaan van het land.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in