Wie niet start in Parijs-Nice, start niet in Tour
Foto: reuters
Het conflict tussen de internationale wielerbond UCI en ASO, de organisator van onder meer de Tour de France, dreigt uit de hand te lopen. De UCI riep alle ProTour-ploegen onlangs op Parijs-Nice te boycotten nadat Unibet.com de toegang tot de door ASO georganiseerde de wielerkoers was geweigerd. Ploegen die de uitnodiging voor Parijs-Nice afslaan zijn echter ook niet welkom in de Ronde van Frankrijk, verklaart ASO-directeur Patrice Clerc tegenover de website van De Telegraaf.
Als ASO zijn dreigement doorzet, is onder meer het Nederlandse Rabobank deze zomer niet in de belangrijkste wielerkoers ter wereld te zien. Rabo heeft nog geen standpunt ingenomen over het verzoek van de UCI. ,,Wanneer een ploeg zich nu onder druk laat zetten door de UCI om niet te starten in Parijs-Nice, dan zie ik niet in waarom dat team een andere mening inneemt voor andere wedstrijden zoals de Tour en Parijs-Roubaix'', stelt Clerc.

De ProTour-ploegen hebben voor vrijdag een vergadering in Brussel belegd om tot een gezamenlijk standpunt te komen. De Clerc beweert echter dat de meeste teams hem al hebben verzekerd geen gehoor te geven aan de oproep van de UCI.

De UCI en ASO hebben een slepend conflict over de invulling van de ProTour. Nadat de gesprekken op een dood spoor waren beland dreigde de UCI zonder de grote wielerkoersen als Parijs-Nice, Parijs-Roubaix, de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en Parijs-Tours verder te gaan.