BRUSSEL - De structurele tewerkstelling bij Belgische kmo's is met 1,7 procent gestegen in 2006. Vooral bij grotere kmo's (met 20 tot 49 en 50 tot 99 werknemers) en bij kmo's in Limburg, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant is die stijgende trend zichtbaar. De nettogroei is vooral te wijten aan de groei van de actieve groep van veertigers en 50-plussers. Die cijfers heeft SD WORX, een Belgisch consultancybedrijf voor kmo's, vandaag bekendgemaakt.
Aan de hand van de kmo job index heeft SD WORX onderzocht dat de Belgische nettoaangroei vorig jaar 1,7 procent VTE (voltijds equivalent) bedroeg. Die index wees ook uit dat de laatste twee jaar de tewerkstelling bij de Belgische kmo's 3,2 VTE per honderd tewerkgestelde VTE is gestegen.

Vooral de goede resultaten van oktober en november maakten de terugval van het eerste kwartaal van 2006 goed.

De grootste stijgingen zijn te noteren bij de kmo's met 20-29 en 50-99 werknemers. De kleinste kmo's (minder dan twintig werknemers) behaalden toch ook een stijging van 1,2 procent.

Ongeacht de grootte van de kmo's, hebben ze de nettogroei van hun structurele tewerkstelling voornamelijk te danken aan de leeftijdsgroep 40-49 jaar en de 50-plussers.

In het laatste kwartaal van vorig jaar was er in het Waals gewest de sterkste aangroei (1,7 procent) van de structurele tewerkstelling. Het Vlaams gewest (0,3 procent) en Brussels Hoofdstedelijk Gewest (0,1 procent) deden het toen minder goed. Op niveau van de Vlaamse provincies deed Antwerpen (1,0 procent), Limburg (0,5 procent) en Oost-Vlaanderen (0,5 procent) het diezelfde periode het best. West-Vlaanderen noteerde toen een daling van 0,8 procent.

Op jaarbasis laten alle provincies een stijging zien in 2006. Limburg (4,3 procent) staat aan de top, gevolgd door Oost-Vlaanderen (2,8 procent) en Vlaams-Brabant (1,6 procent). Antwerpen (0,7 procent), West-Vlaanderen (0,3 procent) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (0,2 procent) bengelen achteraan.

Voor haar onderzoek ondervroeg SD WORX 16.496 ondernemingen die samen 157.670 werknemers tewerkstellen. Tijdelijke werkkrachten zoals interims en jobstudenten werden niet in de steekproef opgenomen.

SD WORX kondigde vandaag ook aan dat elk kwartaal zijn kmo job index gepubliceerd zal worden. Begin mei zullen de resultaten over het eerste kwartaal van 2007 bekendgemaakt worden.