Zes wielerfederaties eisen oplossing voor start Giro
Foto: reuters
BRUSSEL - De nationale wielerbonden van België, Oostenrijk, Luxemburg, Frankrijk, Italië en Spanje hebben donderdag in een open brief aan de Internationale Wielerunie (UCI) aangedrongen op een snelle oplossing van het conflict tussen de UCI en de organisatoren van de drie grote wielerrondes.
De brief komt er na het startverbod voor Parijs-Nice (11-18 maart) dat de UCI oplegde aan de ProTour-ploegen. De UCI blijft erbij dat organisator ASO zich niet aan de ProTour-regels houdt door maar negentien ProTour-ploegen uit te nodigen en Unibet.com aan de kant te laten. ASO zegt dan weer dat het uitnodigt wie het wil. RCS (organisator van de Giro) en Unipublic (organisator van de Vuelta) volgen volledig het standpunt van ASO.

,,De tijd dringt. We moeten ophouden met het nemen van ongezonde maatregelen en het versturen van tendentieuze persberichten. Er moet gewerkt worden aan een oplossing of een compromis, en dat liefst voor de start van de Giro op 12 mei'', schrijven de voorzitters van de zes wielerbonden. De zes dringen aan op de oprichting van een onafhankelijke werkgroep die moet overleggen met alle betrokken partijen. ,,Die werkgroep moet op korte termijn een voorstel formuleren dat voor iedereen aanvaardbaar is'', klinkt het.

De zes hekelen in hun brief de werkwijze van de UCI. ,,Volgens haar statuten moet de UCI de vriendschapsbanden tussen haar verschillende leden ontwikkelen en aanmoedigen. Hoe kan je als organisatie dan gekant zijn tegen de deelname van ploegen, renners en commissarissen aan één van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen?'', vragen de zes zich af.