Lamine geeft gesprekken met Open Vld toe
Foto: bdw
BRUSSEL - De voormalige Antwerpse politiecommissaris Luc Lamine krijgt de eerste opvolgersplaats op de Antwerpse Open Vld-Kamerlijst. Dat schrijven de kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws.
Lamine zelf geeft toe dat er gesprekken zijn geweest om hem de eerste opvolgersplaats op de Antwerpse Open Vld-Kamerlijst te geven. ,,Maar die gesprekken zijn nog niet afgerond. Bovendien wil en kan ik mij politiek niet uiten zolang ik politieman ben'', reageert hij.

Lamine zegt dat hij zich de komende weken zal beraden of hij zijn job als politieman wil opgeven om in de politiek te stappen. Tegen wanneer die beslissing moet vallen, is niet duidelijk. Een termijn kreeg Lamine naar eigen zeggen niet opgelegd.

De vraag om Lamine op de eerste opvolgersplaats te zetten, komt rechtstreeks van de Open Vld-partijtop. Premier Verhofstadt zelf zou de beslissing doorgedrukt hebben, luidt het in de Persgroep-kranten.

Lamine trad af in de nasleep van de Antwerpse Visa-affaire maar werd achteraf van alle blaam gezuiverd. Op het Open Vld-congres van enkele weken geleden was hij al een opgemerkte gast.

In interviews liet Luc Lamine zich herhaaldelijk sceptisch uit over de politieke wereld maar spaarde daarbij steevast premier Verhofstadt. Toen hij in 2001 zijn boek Samen veilig publiceerde, schreef Verhofstadt daar het voorwoord van.