WASHINGTON - In Pakistan is zaterdag Khalid Cheik Mohammed, een topman van het terreurnetwerk Al-Qaeda en het vermoedelijke brein achter de aanslagen van 11 september 2001, aangehouden. Dat heeft de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken, Cheik Rashid Ahmed, bekendgemaakt. Zijn arrestatie was het resultaat van nauwe samenwerking tussen de Pakistaanse autoriteiten en de Amerikaanse geheime dienst CIA, aldus Amerikaanse bronnen. De man is zondag aan de Verenigde Staten uitgeleverd.
De 37-jarige Mohammed stond op de Amerikaanse lijst van de tien meest gezochte verdachten. Hij geldt na Osama bin Laden en diens rechterhand Ayman al-Zawahri als de derde man in de top van Al-Qaeda. De Amerikaanse federale recherche FBI had een beloning van 25 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die zou leiden tot zijn arrestatie.

Khalid Mohammed werd geboren in Koeweit en is in het bezit van een Pakistaans paspoort. Volgens experten is hij de aanvoerder van de buitenlandse operaties van het terroristennetwerk Al-Qaeda en gaf hij het groen licht voor de aanslag op een synagoge in het Tunesische Djerba. Daarbij vielen in april 2002 twintig doden, vooral Duitse toeristen.

De naam van Khalid Cheik Mohammed is ook al meermaals geciteerd in verband met terroristische aanslagen de afgelopen jaren. Volgens de Los Angeles Times wordt hij ervan verdacht de aanslagen tegen de Amerikaanse ambassades van Tanzania en Kenia in 1998 mee te hebben gepland. Bij die aanslagen kwamen 224 mensen om het leven.

Ook zou hij een zelfmoordaanslag tegen Navo-schepen in de stroom van Gibraltar mee hebben voorbereid. De Marokkaanse autoriteiten ontmantelden halfweg mei 2002 een netwerk van ,,slapende agenten" dat de aanslagen plande. Tevens werd hij gezocht omdat hij van plan zou zijn geweest twaalf Amerikaanse vliegtuigen te laten ontploffen boven de Stille Oceaan.

Mohammed zou volgens Koeweitische bronnen ook de oom zijn van Ramzi Youssef. Youssef zit momenteel een levenslange celstraf uit in de Verenigde Staten voor zijn rol in de eerste aanslag tegen het World Trade Center uit 1993. Die kostte aan zes mensen het leven. Er vielen meer dan duizend gewonden. Een andere neef van hem werd in Manilla aangehouden toen hij een aanslag tegen de paus voorbereidde in januari 1995, aldus een andere bron.