BAGDAD - Irak is zaterdag begonnen met het vernietigen van Al-Samoud 2 raketten. Dat gebeurt onder de supervisie van de Verenigde Naties. Irak zou ongeveer honderd dergelijke raketten hebben.
Zaterdag werden vier raketten vernietigd, zondag worden er zes vernietigd.

De Al-Samoud 2-raketten zijn door Hans Blix, het hoofd van de VN-wapeninspecteurs, tot verboden wapentuig voor Irak verklaard omdat ze een te grote reikwijdte hebben. Blix had geëist dat Irak op 1 maart zou beginnen met de vernietiging van dit type van raketten.

Reacties

De Verenigde Staten verklaarden eerder dat de vernietiging van de raketten niet volstaat voor Washington. De woordvoerder van het Witte Huis, Ari Fleischer, zei dat Irak compleet en niet bij stukjes en beetjes moet ontwapenen.

Rusland had het daarentegen over ,,een heel belangrijk bewijs van de samenwerking van Irak met de Verenigde Naties''. President Vladimir Poetin sprak zich opnieuw voor een verlenging van het mandaat van de wapeninspecteurs uit.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, had het dan weer over een ,,cynische truc'' van dictator Saddam Hoessein. Op een conferentie van Labour-leden in Engeland verweet hij Saddam dat hij met onbeduidende toegevingen op de valreep alleen maar tijd wou winnen.