ANKARA - De geplande stationering van Amerikaanse troepen in Turkije voor een oorlog in Irak is door het Turkse parlement afgewezen. Er is in de nabije toekomst ook geen nieuwe motie gepland.
Het Turkse Parlement stemde achter gesloten deuren nipt vóór de stationering van Amerikaanse soldaten met 264 stemmen tegen 251. Maar de oppositie verklaarde de stemming ongeldig omdat er geen absolute meerderheid werd bereikt.

De Turkse regering wil het parlement niet onmiddelijk een nieuwe machtiging vragen voor de stationering van Amerikaanse troepen met het oog op een oorlog in Irak.

Na overleg binnen de leiding van de islamitisch-conservatieve regeringspartij AKP zei plaatsvervangend fractievoorzitter Eyüp Fatsa zondag: ,,De motie is voor onbepaalde tijd uitgesteld. In de nabije toekomst zal er geen motie worden ingediend'', aldus het agentschap Anatolia.

Tijdens de stemming demonstreerden buiten de parlementsgebouwen in Ankara tienduizenden mensen tegen een oorlog.

Volgens het voorstel zouden 62.000 buitenlandse soldaten op Turks grondgebied gelegerd worden om zo een noordelijk front te beginnen. Daarnaast zouden er 255 gevechtsvliegtuigen en 65 helikopters worden gestationeerd.