Meerdere koppels weigerden huwelijk door zwarte schepen
Schepen Wouter Van Bellingen Foto: © Carol Verstraete CVG
BRUSSEL - Minstens drie koppels hebben wegens de huidskleur van de ambtenaar van burgerlijke stand afgezien van een huwelijk in de stad Sint-Niklaas. Nadat uitgelekt was dat er één geval was, geeft de burgemeester Freddy Willockx (SP.A) nu toe dat er minstens drie koppels zijn geweest voor begin januari. Reden voor de weigering is de huidskleur van de bevoegde schepen Wouter Van Bellingen (Spirit).
Voor januari was wel al bekend dat Wouter Van Bellingen (Spirit) schepen zou worden en ambtenaar van Burgerlijke Stand, maar hij was nog niet in functie. Van Bellingen is de eerste zwarte schepen van Vlaanderen. De zes trouwers lieten het afweten omdat zij niet door een allochtoon in de echt verbonden wilden worden.

Twee koppels die al maanden op voorhand een datum hadden geprikt bij een stadsambtenaar, lieten hun naam weg gommen. Een vader van een derde koppel ging zelf het huwelijk afzeggen, omdat de schoonfamilie volgens hem niet wilde dat een zwarte schepen de ceremonie voltrok.

,,Schepen Van Bellingen was niet verrast, maar ik wel. Ik sta versteld'', zegt Freddy Willockx. ,,Van Bellingen is perfect geïntegreerd. In het centrum van de stad is bovendien al jaren een asielcentrum gevestigd en dus zouden de mensen toch gewend moeten zijn aan andere huidskleuren'', vindt de burgemeester.

,,Dit racisme is niet per se te verklaren door het feit dat er 25 procent Blokstemmers zijn in onze stad. Ik geloof dat die Blok-stemmers zo’n oekaze niet zouden formuleren. Wel verwijt ik het nationaal Vlaams Belang dat het een klimaat heeft gecreëerd, waardoor men dit zonder gêne aan een loket durft te zeggen''.

De trouwers zullen moeten inbinden of hun trouwplannen laten varen. Alleen bij uitzondering, als de trouwers een andere schepen of de burgemeester zelf goed kennen, kunnen koppels door iemand anders gehuwd worden. Maar dan nog is schepen Van Bellingen aanwezig, aldus burgemeester Willockx. ,,Ik zal er ook op toezien dat die regel niet misbruikt wordt om racistisch gedrag te verdoezelen''.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in