'Winnen voor eigen volk verveelt nooit', beklemtoonde Sven Nys nadat hij vrijdag voor de negende keer op elf organisaties had gewonnen in zijn eigenste Baal. Het was een zege die hem opnieuw aan de leiding brengt van de GVA Trofee Veldrijden, al was dat niet het eerste wat in hem opkwam.
'Voor het tweeluik Loenhout-Baal was het ook mijn doel om op zijn minst mijn achterstand op Niels Albert te verkleinen, maar nu denk ik toch aan het enorme gejuich van de mensen hier. Ik heb niet veel haar op mijn armen, maar ik kan je verzekeren dat het in de laatste rechte lijn allemaal recht stond. Als ik hier over pakweg twintig jaar in deze straat passeer, zal ik nog altijd terugdenken aan deze dag', verduidelijkte de Belgische kampioen.

De 210e profzege van Nys kwam er na een schitterend duel met Zdenek Stybar, op een nog zwaarder parcours dan de voorgaande jaren. 'Ik denk dat die mede door mij ingelaste extra klim en de spectaculaire afdaling een meerwaarde betekenen voor deze cross', aldus Nys, die enkele minuten nodig had om te recupereren.

'Voor de renners lijkt het meer een nachtmerrie, maar voor de toeschouwers is het een droomparcours. Ik heb verscheidene foutjes gemaakt, die er kwamen door de vermoeidheid. Het is de tol die je betaalt voor een slopende eindejaarsperiode. Ik heb hier veel op karakter moeten doen, maar in je eigen dorp probeer je sowieso nog eens alles uit de kast te halen', besloot Nys.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in