Finse schutter koos slachtoffers niet willekeurig
Foto: afp
De dader van de schietpartij in een winkelcentrum in het Finse Espoo koos zijn slachtoffers niet willekeurig uit. Dat meldt de politie. In totaal maakte de 43-jarige Ibrahim Shkupolli donderdagochtend vijf slachtoffers. Naast zijn ex-vriendin doodde hij in het winkelcentrum nog vier mensen.
'De verwondingen van de slachtoffers wijzen erop dat de schutter het op hen gemunt had. Er zijn geen kogels afgevuurd in de richting van voorbijgangers', verklaarde een politie-inspecteur vrijdag.

Het is niet duidelijk of Shkupolli zijn vriendin, die dood werd aangetroffen in haar appartement, eerst doodde of eerst naar het winkelcentrum trok. Na een relatie van 18 jaar gingen de twee in 2008 uit elkaar, waarna Shkupolli haar begon te bedreigen. De vrouw bekwam voor de rechtbank dat hij uit haar buurt moest blijven. Enkele maanden geleden tekende Shkupolli beroep aan tegen die uitspraak.

De vier andere slachtoffers - drie mannen en één vrouw - waren collega's van de ex-vriendin. Ze werkten in een supermarkt in het winkelcentrum. Waarom de schutter hen viseerde, is vooralsnog onduidelijk.

Het is ook nog niet bekend hoe Shkupolli aan zijn wapen geraakt is. Hij had er in ieder geval geen vergunning voor. Na de schietpartij pleegde hij zelfmoord.

De Finse eerste minister Matti Vanhanen verklaarde al dat de gebeurtenissen die tot het voorval leidden, onderzocht zouden worden. In een gezamenlijke mededeling veroordeelden de bisschop van Espoo en twee imams de schietpartij. Shkupolli woonde sinds 1990 in Finland maar was van Albanees-Kosovaarse origine.