Turkije zal aan Italië vragen de beenderen van Sint-Nicolaas terug te geven. Dit heeft de Turkse minister van Cultuur, Ertugrul Günay, volgens de Turkse krant Milliyet gezegd. De resten van de heilige liggen sinds het begin van het tweede millennium in de gelijknamige basiliek van Bari tentoongesteld.
De heilige, afkomstig van Myra, het huidige Demre (in het zuiden van Turkije), is volgens de overlevering de voorouder van de Kerstman, beweert Günay. 'Als we een museum bouwen in deze stad (Demre), zijn de resten van de Kerstman uiteraard het eerste dat we zullen vragen', zo wordt de minister in de krant geciteerd.

Zonder een kalender te preciseren voor de bouw van een museum waar overblijfselen van de oudheid tentoongesteld zullen worden, met name van de Byzantijnse en Lycische beschavingen, zei de minister dat Turkije na een studie van experts de teruggave van de resten van Sint-Nicolaas zou eisen.

Rond het leven van Sint-Nicolaas, bisschop van Myra (Demre) in de vierde eeuw ten tijde van het Byzantijnse rijk, bestaan tal van legendes. Nadat hij begraven was, werden zijn stoffelijke resten in de 11e eeuw tijdens de kruistochten gestolen door piraten die de resten naar Italië brachten.