Mir Hossein Moussavi, die als de leider van oppositiebeweging in Iran wordt beschouwd, zegt dat hij klaar is om te sterven voor de rechten van de Iraniërs. Dat melden verschillende oppositiewebsites vrijdag.
'Ik twijfel er niet aan één van de martelaren te worden die de religieuze en nationale rechten van de mensen kan realiseren', schrijft Moussavi in een verklaring die als de eerste reactie geldt op de jongste confrontaties tussen zijn aanhangers en de veiligheidstroepen in Iran.

Omwille van de heropflakkerende onrust in de straten van Teheran en andere Iraanse steden, hadden aanhangers van president Mahmoud Ahmadinejad om de arrestatie gevraagd van Moussavi en Mehdi Karroubi, een andere oppositieleider. Sommigen vroegen zelfs om hun executie.

'Mijn bloed heeft hetzelfde kleur als dat van mijn (gedode) aanhangers. Maar de Moussavi's en Karroubi's gevangennemen en doden zal de problemen zeker niet oplossen. Het protest van het volk heeft ondertussen namelijk zijn eigen momentum gecreëerd', meent Moussavi.

Hij veroordeelt ook het geweld dat politie en veiligheidsdiensten de voorbije week gebruikten en waarbij minstens acht burgers om het leven kwamen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in