WASHINGTON - De dag na de executie van Saddam Hussein heeft het dodental onder Amerikaanse militairen in Irak de drieduizend bereikt. Een telling bereikte dit punt toen het leger zondag de dood bekendmaakte van een soldaat uit Texas. Het dodental berekte de duizend in september 2004 en de tweeduizend in oktober 2005.
Weerstand tegen de oorlog in Irak heeft ertoe geleid dat de Amerikaanse kiezers een Democratische meerderheid in het Congres hebben gekozen. Het nieuwe Congres komt deze week voor het eerst bijeen en de Democraten hebben aangekondigd veel aandacht te zullen besteden aan de oorlog en de manier waarop president George Bush die heeft gevoerd.

De Democratische senator Edward Kennedy noemde het getal van drieduizend een ,,tragische mijlpaal''. De Amerikaanse troepen verdienen van de regering ,,een nieuw beleid dat hun heroïek waard is en hen veilig thuisbrengt'', zei hij.

Witte-Huiswoordvoerder Scott Stanzel zei dat de president zal zorgen dat het offer van de Amerikaanse militairen niet vergeefs is geweest. Hij zei dat de militairen tegen extremisten strijden om te voorkomen dat die nog eens aanslagen plegen in de VS.

Bush zelf gaf een verklaring uit vanuit zijn ranch in Texas. ,,In het nieuwe jaar zullen wij in de aanval blijven tegen de vijanden van vrijheid, de veiligheid van ons land bevorderen en werken aan een vrij en verenigd Irak.''

Op zichzelf valt dat aantal van drieduizend gesneuvelden in het niet bij de verliezen die de Verenigde Staten in de afgelopen eeuw hebben geleden in andere langdurige militaire conflicten. In de Vietnamoorlog sneuvelden 58.000 Amerikaanse militairen, in de Koreaanse Oorlog 36.000, in de Tweede Wereldoorlog 405.000 en in de Eerste Wereldoorlog 116.000.