ISLAMABAD/JAMMU - De Pakistaanse autoriteiten hebben ongeveer honderd mensen opgepakt die lid zouden zijn van twee extremistische, islamitische bewegingen. Een woordvoerder van een van deze groeperingen, de Lashkar-e-Taiba, heeft dat vandaag gezegd.
  Deze bewegingen zitten volgens India achter een zelfmoordaanslag op het Indiase parlement op 13 december. De arrestaties zijn een manier om de opgelopen spanning tussen de twee landen sinds de 13e december te laten afnemen. India heeft de aanhouding en uitlevering van 'terroristen' geëist.

Beide partijen proberen diplomatiek de oplopende ruzie te sussen, maar in de praktijk is daar nog niet veel van te merken. Er vielen vannacht zeker vijftien doden bij beschietingen en aanslagen in de deelstaat Kashmir.

Beschietingen

Maandag doodden Indiase legertroepen langs de grens van Kashmir zeker tien Pakistaanse militairen. Dat zei een Indiase officier vandaag in Jammu, de winterhoofdstad van Kashmir. Volgens de zegsman beantwoordden de Indiase legertroepen geweervuur dat vanuit Pakistan kwam. De schietpartij vond plaats in een gebied waar het de afgelopen dagen juist rustig was, terwijl er elders langs de grens wel geregeld incidenten waren.

Bij een treffen tussen Indiase en Pakistaanse grenstroepen zijn maandag ook al zeker twee Indiase militiaren gedood. Als gevolg van de beschietingen van afgelopen dagen zijn al zeker 20.000 mensen uit voorzorg uit de dorpen geëvacueerd.

Topconferentie

De Indiase premier Vajpayee heeft in zijn nieuwsjaarsrede gezegd dat over alles valt te praten met Pakistan, als dat land zijn anti-Indiase houding afzweert en terrorisme effectief bestrijdt. Pakistan liet maandag al weten dat het tot overleg bereid is over brandende kwesties, inclusief Kashmir. In de Nepalese hoofdstad Kathmandu begint vrijdag een regionale topconferentie waar de twee landen overleg op hoog niveau zouden kunnen voeren.

De Britse premier Blair brengt 7 januari een bezoek aan Pakistan in een poging de spanningen tussen Islamabad en India te verminderen. Dat bericht de Pakistaanse krant The News vandaag. Blair zou Islamabad bezoeken tijdens zijn reis naar Bangladesh en India, aldus de krant die zich baseert op niet nader aangeduide functionarissen. Britse regeringsfunctionarissen in Pakistan waren dinsdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.