BELGRADO - In 2002 komen er vervroegde verkiezingen in Servië en waarschijnlijk ook in Joegoslavië. Dat heeft de Joegoslavische president Kostunica gisteren gezegd.
'Het komende jaar brengt veel onzekerheden met zich mee. Maar een ding staat vast: er komen vervroegde verkiezingen in 2002', aldus de president. Kostunica plaatste wel een kanttekening. Federale verkiezingen komen er alleen als de inwoners van Montenegro in het referendum van maart beslissen bij Joegoslavië te blijven.

Volgens Kostunica zijn de vervroegde verkiezingen noodzakelijk, 'alleen al omdat de grondwetten van de federatie en van Servië moeten worden veranderd'. Volgens hem zullen grondwettelijke veranderingen zorgen voor een stabielere politieke situatie.

De Democratische Partij van Servië (DSS) van de Joegoslavische president eiste begin december al vervroegde verkiezingen voor het Servische parlement. De DSS maakte deel uit van de Servische regeringscoalitie DOS, maar vormde in juni wegens onenigheid met de andere leden van DOS een eigen fractie in het parlement. In augustus stapten de DSS-ministers ook uit de regering.

De andere partijen in het parlement gaven eerder aan niets te zien in vervroegde verkiezingen.