De Belg is geboren met een baksteen in de maag. De kans is dus groot dat u ook een eigen woning wilt. Maar dat is een hele onderneming en een goede voorbereiding is daarom geen overbodige luxe. Met deze tips komt u al een heel eind.
Het eerste wat u te doen staat, is natuurlijk een bouwgrond zoeken. Ga eens kijken op www.immoweb.be. Daar heeft u de keuze uit meer dan 150.000 aangeboden bouwpercelen in Vlaanderen, Wallonië, Brussel en zelfs Frankrijk. Uit dit aanbod kunt u de bouwgrond selecteren die aan uw wensen en budget voldoet, maar denk ook zeker aan de volgende praktische zaken.

Bouwen en verbouwen is gereguleerd door de overheid. U mag niet zomaar elk gebouw op een willekeurige lap grond neerpoten. Vraag daarom een stedenbouwkundig attest aan bij de gemeente. Daarmee heeft u zekerheid over de verschillende bouwmogelijkheden. Als uw bouwgrond onderdeel is van een verkaveling, controleer dan of deze volgens de regels is uitgevoerd. In het Vlaamse Gewest moet de verkoper van een bouwgrond, de koper steeds een bodemattest voorleggen. Vergeet dit niet grondig te bekijken voor u overgaat tot de ondertekening van het contract! Om zeker niets te vergeten: ga naar http://www.livios.be/nl/_immo/_serv/_list_/checklist1-1.asp?b=f en print de volledige checklist uit. Zo verliest u niets uit het oog.

Als u over een bouwgrond beschikt, kan het echte werk beginnen: het bouwen. Afhankelijk van uw budget kunt u kiezen uit verschillende bouwformules. Zelf bouwen is natuurlijk het goedkoopste, maar het is een aanslag op uw vrije tijd. Denk er ook aan dat, wanneer u zelf bouwt, u ook aansprakelijk bent voor eventuele schade aan derden en dat u evenmin aanspraak kunt maken op een verlaagd btw-tarief. Om uw huis te realiseren kunt u ook een architect (ontwerp) en een aannemer (uitvoering en coördinatie) onder de arm nemen. Deze formule bespaart u alvast vele kopzorgen en de kans dat de kosten de pan uit swingen, is kleiner. Met meerdere aannemers kunt u vaak nog goedkoper bouwen, aangezien u dan voor elke bouwpost de beste offerte kunt kiezen. U kan ook kiezen voor de sleutel-op-de-deur-formule. Eén firma staat dan in voor het volledige bouwproject: van de administratieve voorbereidingen tot het plaatsen van de tuinkabouters. Van alle formules is deze waarschijnlijk de snelste.

Wilt u graag de betaling van uw bouwproject starten, maar u moet uw oude woning nog verkopen? Dan kunt u een beroep doen op een overbruggingskrediet. Zo kunt u het geld in meerdere keren opnemen, naargelang de behoeften van het bouwproject.

Niets over het hoofd gezien? Controleer voor alle zekerheid nog eens de checklist op http://www.livios.be/nl/_build/_serv/_chec/index.asp?b=f.