BRUSSEL - De klok tikt voor Lernout & Hauspie Speechproducts (L&H). Als er geen ultieme kink in de kabel komt, wordt de Ieperse firma einde november het eerste Belgische bedrijf dat kapitaal verzamelt en een notering krijgt op de Nasdaq, of klein Wall Street, de Newyorkse beurs voor jonge, beloftevolle bedrijven.
Vorige week woensdag diende L&H het introduktieprospektus in bij de Amerikaanse beursautoriteit. Die kan nog bijkomende vragen stellen. Daarna tasten Jo Lernout en Paul Hauspie in een roadshow de belangstelling af. Dan volgt de introduktiedag, waarop het afwachten is. Stijgt het aandeel boven zijn introduktieprijs? En met hoeveel?

Het aftasten van de belangstelling begint met een prijsvork tussen 5,25 en 6,25 dollar. Die vork, die dient ,,om volk aan tafel te krijgen'', ligt lager dan tot voor kort werd verhoopt. L&H schrijft dat toe aan het beursklimaat voor technologie-aandelen, maar het bedrijf geeft er de voorkeur aan door te gaan. Bij een Nasdaq-introduktie is het echter schering en inslag dat de uiteindelijke introduktieprijs hoger ligt dan de eerste prijsvork.

Veel hangt af van de overtuigingskracht van de oprichters van het bedrijf die door de introduktie miljonair kunnen worden. Met resultaten kunnen zij nog niet zwaaien. Want L&H maakte sinds de oprichting in 1987 nog geen winst. In de VS, waar er dagelijks meer dan één bedrijf op Nasdaq geïntroduceerd wordt, is dat niet ongewoon. Beleggers stappen er graag in bedrijven die nog weinig getoond hebben, maar veel beloven.

Volgens de oprichters staat L&H voor de doorbraak. Hun spraaktechnologie, die computers met mensen laat praten en mensen met computers, is klaar voor toepassingen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig