Senioren moeten busrit niet meer registeren

Vanaf 1 januari 2008 zullen senioren hun gratis buskaart niet meer bij elke rit moeten registreren. Zij krijgen, in afwachting van vervoerbewijzen met ingebouwde chip, een nieuwe 65+-kaart zonder magneetstrook. De maatregel moet onder meer de ontwaardingstoestellen van De Lijn helpen ontlasten en de doorstroming in het voertuig verbeteren. De maatregel geldt ook voor personen met een handicap.

Strengere regels voor brugpensioen

Wie met brugpensioen wil gaan, moet vanaf 1 januari 2008 met nieuwe spelregels rekening houden. Dankzij het Generatiepact van de paarse regering wordt het vanaf volgend jaar moeilijker om voor de leeftijd van 60 jaar te stoppen met werken. Het kan nog, stoppen op 58 jaar of jonger, maar de voorwaarden worden wel een stuk strenger.

Bellen naar Telenet en Tele2/Versatel moet goedkoper

Bellen naar een Telenet- of een Tele2/Versatel-abonnee moet vanaf 1 januari 2008 goedkoper. Dat heeft het BIPT, de toezichthouder op de telecomsector, al in 2006 beslist. De maatregel moet een einde maken aan de grote tariefverschillen tussen telefoontjes naar Telenet en Tele2/Versatel enerzijds en naar andere telecombedrijven anderzijds.

Opening van brievenbus moet breder worden

Vanaf 1 januari moet elke brievenbus aan een woning een opening hebben van minstens 23 centimeter breed en 3 centimeter hoog. Tot nu toe moest de gleuf slechts 22 bij 3 centimeter zijn. Met de nieuwe Belgische wet zijn de privébrievenbussen conform de Europese standaard. Een andere nieuw element is dat de hoogte van de opening van de brievenbus zich tussen 70 en 170 centimeter moet bevinden.

Accijnscompenserende belasting dieselwagens verdwijnt

De accijnscompenserende belasting die elk jaar moest worden betaald op personenwagens, wagens voor dubbel gebruik of minibussen met dieselmotor, verdwijnt vanaf 2008. De belasting werd al enkele jaren progressief afgebouwd en wordt nu helemaal afgeschaft.

Basiskennis Nederlands nodig voor sociale woning

Vanaf volgend jaar gelden er een aantal nieuwe voorwaarden voor nieuwe sociale huurders. Zo moet elke kandidaat-huurder vanaf 1 januari 2008 - wil hij in aanmerking komen voor een sociale huurwoning - kunnen aantonen dat hij bereid is Nederlands te leren. De maatregel kadert in het nieuwe kaderbesluit voor de sociale huur van Vlaams minister van Wonen Marino Keulen (Open Vld).

Huurprijs sociale woning anders berekend

De huurprijs van sociale woningen in Vlaanderen wordt vanaf 2008 op een andere manier berekend. Het netto belastbaar inkomen van de huurder en de kwaliteit van de woning zullen vanaf dan de huurprijs bepalen. De nieuwe berekeningswijze moet de zwakste sociale huurders ten goede komen.

Verliezer rechtszaak moet advocaat van winnaar betalen

Wie een burgerlijke rechtszaak verliest, moet vanaf 1 januari 2008 een aanzienlijk deel van de advocatenkosten van de winnaar betalen. Bij de bepaling van de kosten die de verliezer aan de advocaat van de winnaar moet betalen, wordt rekening gehouden met het bedrag dat in de rechtszaak op het spel staat. Voor zaken met een inzet tussen 10.000 en 20.000 euro moet de verliezer in principe 1.100 euro betalen aan de advocaat van de winnaar.

Inhaalverbod voor vrachtwagens op 2x2-wegen

Vanaf 1 januari 2008 mogen vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton niet meer inhalen op 2x2-wegen. Het verbod geldt op meer dan 2.000 kilometer autosnelwegen en gewestwegen met twee keer twee rijstroken.

Cyprus en Malta voeren euro in

Vakantiegangers op Malta en Cyprus kunnen vanaf volgend jaar met euro’s betalen. Malta en Cyprus worden vanaf 1 januari 2008 lid van de eurogroep. Dat beslisten de Europese ministers van Financiën (Ecofin) in juli tijdens de maandelijkse vergadering in Brussel. De waarde van het Cypriotische pond en de Maltese lire werd in juli vastgelegd. Een euro zal 0,585274 pond en 0,429300 lire waard zijn.

Geen verkeersbelasting meer voor kleine aanhangwagens

Vanaf 1 januari 2008 moeten eigenaars van kleine aanhangwagens geen verkeersbelasting meer betalen. De afschaffing van de belasting is goed nieuws voor naar schatting 160.000 eigenaars. De zowat 8.000 aanhangwagens die eigendom zijn van vennootschappen of rechtspersonen kunnen niet van de maatregel genieten.

Reclame ontvangen op gsm is geld waard

Gsm-gebruikers kunnen voortaan geld ontvangen om hun mobiele telefoon te gebruiken. Ze moeten dan wel aanvaarden om reclameboodschappen te ontvangen. Per bekeken bericht kunnen ze tot 44 eurocent verdienen, zegt Jean-Paul de Ville, initiatiefnemer van het project Pumbby.

Papieren effecten verdwijnen

Vanaf 1 januari 2008 mogen banken, vennootschappen en de overheid geen effecten aan toonder meer uitgeven. Effecten aan toonder zijn papieren effecten die niet op naam staan. Nieuwe effecten kunnen dan enkel nog op naam worden uitgegeven of moeten op een effectenrekening bij een bank worden geplaatst. Vanaf 2014 verliezen papieren effecten hun rechten, zoals de uitbetaling van een coupon.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in