BELEGGERSADVIES. Bel-20 zal niet boven de 4.000 punten stijgen
We vinden dat de De Bel-20 een weinig representatieve index is. Suez en de drie grootbanken (Dexia, KBC, Fortis) vertegenwoordigen alleen al 52% van de belangrijkste Belgische graadmeter. Voeg daarbij nog de bierbrouwer InBev, die ook een weging van meer dan 10% in de Bel-20 heeft, en men komt al uit rond de 63%. Dat betekent dat twee derde van de Bel-20 bestaat uit vijf aandelen.
In onze ogen is de psychologische grens van 4.000 punten het maximum dat de Bel-20 kan noteren. Om te beginnen hebben we geen positieve vooruitzichten voor de financiële sector. Hoewel de meeste analisten nog veel te positief zijn voor de afschrijvingen van de banken, denken we dat de markt immuun is voor nieuws over de suprime- en de kredietcrisis.

De markt houdt echter nog geen rekening met het cyclische karakter van bankaandelen. Met een dalend ondernemers- en consumentenvertrouwen kan het niet anders dan dat de winsten van de financiële aandelen verder onder druk komen. Er worden minder consumenten- en hypotheekkredieten verkocht, de rentecurve evolueert slecht, er zullen minder fondsen worden verkocht, er zijn minder beursintroducties enzovoort.

Ook voor de zwaargewichten Suez en InBev zijn we minder positief. Suez noteert nu met een koers-winstverhouding van 15, terwijl InBev een moeilijk jaar tegemoetgaat. De volumes zullen wereldwijd minder sterk groeien dan de vorige jaren (3 in plaats van 5%). We denken dus dat de Bel-20 veeleer een neerwaarts potentieel heeft.

Aangezien we nog vrezen dat de Amerikaanse beurs overgewaardeerd is – de beurs daalde zelfs geen 10% sinds het begin van de crisis – sluiten we een gevoelige correctie in de Verenigde Staten niet uit. Aangezien de Belgische beurs de Amerikaanse beurzen nog altijd slaafs volgt – net zoals de andere Europese beurzen – sluiten we ook hier een forse correctie niet uit.

Ten slotte mogen we de signalen van de Europese Centrale Bank niet negeren. We denken dat het met de huidige hoge inflatie niet meer onwaarschijnlijk is dat de ECB de rente verhoogt. Voor een rentegevoelige beurs zoals de Belgische zouden de poppen dan pas aan het dansen gaan. Een correctie in de richting van de 3.400-3.500 punten sluiten we niet uit.

Alain Deneef
Hoofdredacteur Inside Beleggen/Cash